Всесвітній день боротьби із раком молочної залози: як діагностувати недугу та де обстежитись у Дрогобичі

12:27 20 Жовтня 2022

Щорічно 20 жовтня відзначаємо Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. Останні роки статистика в Україні невтішна – рак грудної залози лідирує серед жіночих онкологічних хвороб. За останні 5 років показник захворюваності зріс майже на 6%. За даними Інституту раку, кожна 7-8 жінка має проблеми з грудними залозами, але до лікарів звертається занадто пізно: при першому огляді у четверті жінок виявляють метастатичні стадії хвороби, які лікувати надзвичайно важко. Змінити ситуацію допоможе раннє виявлення хвороби, адже краще попередити розвиток хвороби, ніж потім лікувати.

Фактори ризику, вплив яких неможливо уникнути або зменшити:

1. Спадкові фактори: від 5 до 10 % випадків раку молочної залози – прямий наслідок генетичних дефектів (зміни в генах BRCA1 і BRCA2), успадкованих від батьків, які хворіли цим захворюванням. Тому потрібен постійний контроль стану молочних залоз.

2. Вік: ризик раку молочної залози підвищується з віком (у кожної 8-ої жінки старше 45 років і у 2 з 3 жінок від 55 років і старше).

3. Особливості менструального періоду: ранній початок менструації (до 12 років) та пізня менопауза (після 55 років). Це пов’язано з більш тривалим впливом гормонів естрогену і прогестерону на тканини молочної залози.

4. Захворювання репродуктивних органів: пухлини матки та придатків, запальні хвороби репродуктивних органів, різні форми мастопатій.

5. Ендокринні порушення: патологія щитоподібної залози, цукровий діабет, гіпоталамо-гіпофізарно-надниркові захворювання.

За твердженнями заступника керівника відділу охорони здоров’я ДМР Святослава Кучерявого – за останні 15 років рівень захворюваності на рак молочної залози зростає. На це впливають різні фактори, серед яких і ускладнення, пов’язані із хронічними хворобами, перенесення ковідної недуги, стреси через війну.

У Дрогобичі з 2017 року при онкологічній лікарні міста функціонує Дрогобицький міжрайонний скринінговий центр. За п’ять років роботи центру мамографічним методом обстежено 15 231 жінку. За перші 9 місяців цього року мамографію пройшли – 1 606 осіб. Окрім цього скринінговий центр надає широкий спектр послуг із гінекологіних обстежень, УЗД тощо.

Останні роки спостерігаємо, що хвороба молодшає. Якщо кілька років тому рак молочної залози діагностували в жінок віком 45+, то останні роки хворіють жінки 35+. Погіршує ситуацію той фактор, що у зв’язку із ковідними карантинами та війною жінки рідше обстежуються і тим самим часто діагностують хворобу на пізніх стадіях, – зазначає Святослав Кучерявий.

Як захистити себе від раку молочної залози: доволі важко самостійно визначити рак грудей. Симптоми з’являються уже на більш пізніх, запущених стадіях, тому кожній жінці обов’язково необхідно:
– своєчасно проходити профілактичний огляд у свого лікаря;
– самообстеження молочних залоз необхідно проводити 1 раз на місяць (через 2–3 дні після закінчення менструації, в менопаузі – в 1-й день кожного місяця).

Негайно звернутися до лікаря потрібно, якщо під час самообстеження ви виявили:
– безболісні щільні утворення в грудній залозі;
– виділення із сосків чи деформація соска;
– зміну шкіри грудей (набряк, відчуття стягнення, почервоніння тощо);
– біль в грудях під час місячних.

Жінкам віком до 40 років пропонують спочатку роботи УЗД скринінг молочних залоз, скерування на який можна отримати у свого сімейного лікаря або іншого вузькопрофільного спеціаліста. Жінкам віком 40+ слід проходити мамографічне обстеження, на яке слід своєчасно записатися в Дрогобицький міжрайонний скринінговий центр, що в онколікарні на вулиці Трускавецькій. Скерування на мамографію теж має надати сімейний лікар.

Пам’ятайте – найбільше значення має рання діагностика недуги, адже вона може врятувати життя.

Перейти до вмісту