Верховний суд двічі підтримав позицію Дрогобицької міської ради у земельних питаннях

13:35 9 Вересня 2022

Верховний суд задовольнив касаційну скаргу міської ради у справі оренди земельної ділянки на вулиці Стрийській. Завершилась судова тяганина у справі про розірвання договору оренди з недобросовісним орендарем та повернення земельної ділянки у комунальну власність Дрогобицької міської ради, яка тривала більш ніж півтора роки.

1 жовтня 2018 року між Дрогобицькою міською радою та ТзОВ «Прайд-Захід» було укладено договір оренди, відповідно до якого орендодавець надав, а орендар прийняв у строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення (землі промисловості), яка знаходиться на вул. Стрийській, 32, у м. Дрогобичі (кадастровий номер 4610600000:01:018:0319). Істотною умовою цього договору була вчасна і в повному обсязі сплата орендної плати.

У лютому 2021 року Дрогобицька міська рада подала позов до суду про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки, оскільки орендар неналежно виконував умови укладеного договору, постійно прострочував платежі, а за період 2020 року взагалі цілий рік не платив.

Як наголошують в управлінні правового забезпечення, рішенням першої інстанції позовну заяву міської ради було задоволено, проте не погоджуючись з рішенням господарського суду Львівської області ТзОВ «Прайд-Захід» подало апеляцію. Західний апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції і відмовив у позові Дрогобицькій міській раді.

Після аналізу отриманої постанови, юристами управління правового забезпечення було вирішено подати касаційну скаргу, оскільки дане рішення порушувало інтереси Дрогобицької міської ради та на нашу думку було прийняте з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Остаточну крапку в цій справі поставив Касаційний господарський суд.

3 серпня 2022 року у приміщенні Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду відбувся розгляд справи за позовом Дрогобицької міської ради до ТзОВ «Прайд Захід» про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки.

За результатами розгляду справи касаційну скаргу Дрогобицької міської ради задоволено, скасовано постанову Західного апеляційного господарського суду від 16.05.2022 по справі повністю і залишено в силі рішення суду першої інстанції. Зобов’язано ТзОВ «Прайд Захід» повернути земельну ділянку розташовану за адресою: м. Дрогобич, вул. Стрийська,32.

За рішеннями попередніх інстанцій позовні вимоги ТзОВ «Лагодич і партнери» було частково задоволено, та скасовано низку рішень пов’язаних з земельною ділянкою за адресою: м. Дрогобич, вул. Грушевського, 9.

Крім того 16.08.2022 відбувся розгляд Верховним судом по справі №914/884/21.

Передісторія справи: ТзОВ «Лагодич і партнери» звернулось з позовом до Дрогобицької міської ради, третя особа – Котович І.Й. про визнання протиправним та скасування рішень Дрогобицької міської ради, зобов’язання вчинити дії. За рішеннями попередніх інстанцій позовні вимоги ТзОВ «Лагодич і партнери» було частково задоволено, та скасовано низку рішень пов’язаних з земельною ділянкою за адресою: м. Дрогобич, вул. Грушевського, 9.

Проте, своїм рішенням Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду задовольнив касаційну скаргу – скасував рішення Господарського суду Львівської області та постанову Західного апеляційного господарського суду. Справу направлено на новий розгляд.

Дрогобицька міська рада наголошує всім орендарям та користувачам про обов’язковість виконання договірних відносин, та дотримання вимог чинного законодавства України.

Перейти до вмісту