Бібліотека-філіал № 1: Відверта розмова “Чистота – запорука здоров’я”

12:23 7 Квітня 2021
Коронавірус, епідемія, пандемія, ізоляція, самоізоляція, МОЗ, “Червона” зона… Ці слова ми чуємо кожного дня.  Вони лякають. І що нам робити у такій складній ситуації? Де шукати порятунок?
Ситуация досить складна, але ми повинні робити все, що в наших силах, щоб запобігти розповсюдженню пандемії коронавірусу. Слушними тут є поради, що нам слід робити. Кожного дня ми бачимо  ці та подібні плакати, які зустрічаються  в державних та громадських установах.  Засоби масової інформації дають нам корисні поради про те, як вести себе у тій, чи в іншій ситуації. Ці поради ми бачимо в Інтернеті кожного дня.
Якщо уважно та вдумливо проаналізувати ці поради, то всі вони в меншій, чи в більшій мірі зводяться до чистоти. Тобто, ми повинні робити все, щоб залишатись чистими. щоб не захворіти на коронавірус, ми повинні зробити все для того, щоб вірус не потрапив до нашого організму. Для цього необхідно: постійно тримати руки в чистоті (часто мити їх в проточній теплій воді з милом, якщо немає можливості це робити, потрібно користуватись антисептиком); намагатись не торкатись руками обличчя; у громадських місцях носити маску, тримати соціальну дистанцію; намагатись не знаходитись у місцях великого скупчення людей. Дивно, але є багато людей, які не носять маски. Невже це так важко одягти маску, щоб захистити від хвороби себе та оточуючих.
 Якщо ж ці засоби не допомогли, а таке може трапитись, і ми захворіли, потрібно залишатись вдома, телефонувати лікареві та виконувати всі поради, включаючи ізоляцію та самоізоляцію, щоб не інфікувати інших.
 
Отже, найважливішим тут є дотримання чистоти, як би дивно це не звучало. Про чистоту ми чуємо не вперше. І це здається нам таким звичним та буденним, а комусь і зайвим. Але згадаймо всім відомий вислів:”Підтримувати чистоту дешевше, ніж купувати ліки”.
Ми повинні тримати в чистоті наше тіло, одяг , оселю та подвір’я. Від цього залежить наше здоров’я, самопочуття і настрій. Як показує досвід, самопочуття і настрій тісно пов’язані із фізичним здоров’ям людини.
Коли людина чиста, акуратна, вона впевнена в собі. А це, в свою чергу, веде до покращення настрою та фізичного здоров’я
Чистота та охайність оселі радують око та піднімають настрій. Українське прислів’я говорить: “В охайній оселі і жити весело”.
Все це стосується і подвір’я, і вулиці, і міста, чи села у якому ми живемо.
Як показує досвід, чистоту підтримувати не так вже і легко. Для цього не достатньо лише не смітити, не забруднювати себе і все довкола. На жаль, ми живемо у брудному світі.  Для підтримання чистоти ми повинні постійно прикладати зусилля, ми повинні постійно  боротись із брудом. Для цього потрібно повсякденно багато працювати.  Прибирання – важка, одноманітна та нудна робота. Але всі розуміють, що це робити необхідно. І, якщо хтось каже: “Я люблю прибирати”, то ця людина швидше має на увазі те, що вона любить чистоту. а задля цього варто прикладати всіх зусиль.
Що стосується Біблійного погляду на чистоту? Перекладачі Біблії стверджують, що слово “святий”, яке часто зустрічається в Біблії, на мові оригіналу окрім інших значень означає ще і “чистий”. Отже,”святість” – це “чистота”. А “бруд” – це “гріх”. Отже християни повинні бути чистими від гріха
Окрім фізичної чистоти, про яку вже було сказано, є ще й інші види чистоти.
 
Духовна чистота передбачає читання Біблії і дотримання Божих заповідей, що допоможе нам жити в мирі з Богом та людьми.
Моральна чистота передбачає дотримання Божих норм щодо моралі. Ми повинні уникати різних проявів аморальної поведінки, які негативно впливають на наше психічне та фізичне здоров’я.
Ми повинні бути розсудливими та обережними у наших вчинках. Потрібно спочатку подумати перед тим, як щось робити. Ось наочний приулад: Ми йдемо вулицею. Перед нами високий стовп, а на ньому напис. Ми не бачимо, що там написано і хочемо прочитати. Вибираємось на стовп і читаємо: “Пофарбовано!” Наша надмірна цікавість і необережність зіграли з нами лихий жарт.
Розумова чистота. Якщо ми наповнюємо наш розум чистими та безгрішними думками, наша поведінка повинна бути чистою. Якщо ми розмірковуватимемо про нечисте, це може довести нас до негідних вчинків. Ми повинні уникати тих розваг, які можуть забруднити наш розум.
 Хочеться навести цікаве порівняння щодо сумнівних думок: “Ми не можемо заборонити птахам літати над нашими головами, але в наших силах не дозволити їм звити гніздо в нашому волоссі”.
Наповнювати розум чистими думками ми зможемо тоді, коли читатимемо та вивчатимемо Біблію.
 
Чистота мови. Ми повинні завжди говорити правду. Брехуни Царства Божого не успадкують. Ми не повинні вдаватись до поганої мови, слухати та розповсюджувати брудні жарти та аморальні історії. Люди з чистою мовою завжди приємно вирізняються з натовпу.  Вони викликають повагу та  оточуючих.
В Біблії говориться багато про викупну жертву Ісуса. Він прийшов на Землю, щоб очистити нас нас від гріхів і дарувати нам життя вічне в раю.
У притчі від Отця Володимира йде мова про цю велику викупну жертву, яку Ісус добровільно заплатив за нас і за яку ми повинні бути щиро вдячні Ісусові.
“Одного дня Сатана та Ісус зустрілися. Сатана щойно прийшов до раю, сміявся і сміючись, сказав: «Так, Сер! Щойно я взяв для себе світ, повний людей. Я їх використаю сповна, я знаю, що вони не втримаються. Вони всі пропащі, грішні!»
«Що ти з ними зробиш?» – Ісус запитав.
«Ах, мені буде весело з ними, – Сатана відповів, –  Я навчу їх, як виходити заміж і розлучатися, як ненавидіти і зловживати один одним, щоб навчилися напиватися, курити і, звичайно, я навчу їх, як придумати й робити зброю та бомби, щоб знищили один одного. Я буду гарно проводити час!»
«Що робитимеш, коли втомишся?» – Ісус запитав його.
«А я їх вб’ю», – Сатана сказав з видом, сповненим ненависті та гордості.
«Що ти за них просиш?» – Ісус запитав.
«Ах, Ти хіба любиш тих людей. Вони недобрі, навіщо Ти хочеш їх врятувати. Ти береш їх, а вони ненавидять Тебе. Вони будуть плакати перед Тобою, вони клянуться Тобі, але вб’ють Тебе. Ти любиш тих людей?»
«Скільки?» – Ісус знову запитав.
Сатана подивився на Ісуса і відповів: «Вся Твоя кров, сльози і життя».
Ісус сказав: «Все готово! І Я плачу таку ціну»…”
Інформація МЦБС
Перейти до вмісту