Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! У Дрогобичі вшанували пам’ять українського Пророка Тараса Шевченка

14:00 9 Березня 2023

Щороку у Дрогобичі та громаді в Шевченкові дні відбуваються масові заходи з нагоди уродин Пророка. Сьогодні ми вкотре переконуємося настільки Шевченкові слова є актуальними. В часи революції Гідності, в час повномасштабної війни росії проти України, значення Шевченкового слова та Заповіту набувають нової величини.

Традиційно, захід у Дрогобичі з нагоди 209 уродин Кобзаря провели на площі Шевченка біля пам’ятника Пророка. Чин панахиди відслужили священнослужителі СДЄ УГКЦ на чолі з отцем-деканом Іваном Паньківим.

Тарас Шевченко був обраний Богом для свого народу, щоб бути речником Божої правди. Шевченко – не просто Пророк. Його вибрав Бог. Він – той, хто говорив сміливо правду і будив нею нашу національну свідомість. Ми сьогодні згадуємо Шевченка читаючи його твори і знаходимо у них відповіді на болючі питання. Ми черпаємо інформацію з джерела його води. Його «Думи» потрібні нам для національної єдності та сили. Щоб запанувало на нашій землі братолюбіє і згода, – звернувся до учасників заходу отець-декан Іван Паньків.

На цьогорічний захід масово прибули керівництво громади, депутати, службовці, колективи закладів освіти та культури, громадські активісти.

До підніжжя пам’ятника, за традицією, поклали квіти міський голова з заступниками, депутати, освітяни, науковці, представники товариства «Просвіта» та ректорат Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.

Ми повинні говорити і пам’ятати, що Тарас Шевченко був борцем. Коли до Львова приїжджав Папа Іван Павло ІІ, його святість звертався до українців зі словами «Борітеся – поборите! Не бійтеся!». Це – дві настанови словами Шевченка, які ми повинні пам’ятати сьогодні. Наш Пророк завжди говорив правду. Він не боявся супостатів. Він був великою людиною, яка й досі запалює серця мільйонів. Сьогодні ми продовжуємо його справу, його боротьбу. Сотні тисяч воїнів стоять на рубежах нашої держави. Триває боротьба з одвічним ворогом нашої нації, який прагне неволі та рабства для України та її народу. Проте, ми мужньо боремося за свободу і творимо сучасну історію, сповідуючи настанови Шевченка. Про це свідчать героїчні подвиги наших воїнів, за що їм низький уклін та шана, – наголосив у своїй промові міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

На патріотичному віче звучала поезія Шевченка. ЇЇ неординарно виконали актори музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича. Твори «Думи, мої думи», «Заповіт» та Державний Гімн України наживо виконали учасники хору «Боян Дрогобицький».

Ведучими заходу були Іван Сех та Алла Мельничук. Віче пам’яті організувало управління культури та розвитку туризму.

Після офіційного заходу для охочих працював «Вільний мікрофон».

Перейти до вмісту