«Благословенний Господь Ісус Христос, що полюбив Руську землю і просвітив її хрещенням святим»

17:37 28 Липня 2021

«Благословенний Господь Ісус Христос, що полюбив Руську землю і просвітив її хрещенням святим», (Повість минулих літ).

День Хрещення Київської Русі – державна пам’ятна дата, що відзначається щорічно 28 липня – у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, відповідно до Указу Президента України в 2008 році                  № 668/2008 «Про День Хрещення Київської Русі».

У 988 році князь Володимир, син князя Святослава, прийняв історичне рішення про хрещення Русі та хрестився сам з дружиною. Володимир Великий хотів об’єднати землі, централізувати владу, змінити світогляд людей та підкреслити значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства.

Згідно з «Повістю минулих літ» київський князь Володимир Святославович під час Хрещення народу промовив таку молитву: «Боже Великий, що сотворив небо і землю! Поглянь на новії люди свої! Дай же їм, Господи, узнати Тебе, істинного Бога, як ото узнали землі християнськії, і утверди в них віру правдиву і незмінную. А мені поможи, Господи, проти врага – диявола, щоб, надіючись на Тебе і на твою силу, одолів я підступи його!».

До цієї важливої події в історії нашої держави в бібліотеці-філіалі №3 Дрогобицької ЦБС оформлено книжкову виставку «Через століття – до сердець».

Перейти до вмісту