АНОНС. Публічні консультації щодо розробки закону “Про політичні партії”

8:50 7 Грудня 2020

Політичні партії є головними інститутами політичної системи громадянського суспільства, без яких демократія не є дієздатною. У правовому розвинутому суспільстві політичні партії є інструментом здійснення цивілізованого процесу формування як законодавчої, так і виконавчої влад. Тому право на створення політичних партій є однією з базових свобод сучасних демократій. Протягом останніх десятиліть політичні партії в Україні мали низький рівень довіри у суспільстві. Дана теза підтверджується низкою соціологічних досліджень. Недавнє опитування громадської думки Центру Разумкова свідчить, що 73,2% громадян не довіряють політичним партіям. А згідно з опитуванням Національного демократичного інституту (далі – НДІ), 33% громадян не мають позитивного ставлення до жодної з політичних партій. Саме тому робоча група Верховної Ради України з розробки закону про політичні партії запрошує відповідальних політиків, громадських активістів, наукові кола, юристів та інших експертів об’єднатись для розробки законопроєкту. Він має сприяти еволюції політичних інститутів в Україні та створити поле для якісного партнерства, співпраці між громадянами та політичними партіями, і як результат – підвищити довіру до останніх.

Метою публічних консультацій є створення простору для обміну ідеями між представниками різних політичних партій, громадських та наукових кіл щодо розробки нової редакції закону про політичні партії, що сприятиме формуванню в Україні підзвітних, інклюзивних та репрезентативних політичних інституцій.

 Захід складатиметься з кількох послідовних сесій:

  • презентація концепції законопроєкту;
  • робота учасників консультації в групах: обговорення питань, винесених на публічну консультацію;
  • презентація та обговорення результатів роботи у групах;
  • підбиття підсумків.

Під час консультацій будуть розглянуті наступні питання:

  • роль та статус політичних партій;
  • внутрішньопартійна демократія;
  • фінансування діяльності політичних партій.

Для кого: робоча група Верховної Ради України з розробки закону про політичні партії запрошує представників політичних партій, громадських організацій та наукової спільноти на публічні консультації щодо статусу та діяльності політичних партій в Україні. Пропозиції, зауваження та коментарі щодо ключових питань законопроєкту, озвучені та обговорені в ході публічних консультацій, будуть враховані в процесі підготовки відповідного закону.

Консультації пройдуть з представниками політичних партій, які протягом останніх 10 років брали участь у місцевих та загальнонаціональних виборах,   лідерами місцевих партійних осередків, партійними будівниками, представниками молодіжних та жіночих крил, активістами партій, представниками громадських організацій, академічної спільноти.

Формат: усі консультації відбуватимуться на платформі  ZOOM та охоплять усі регіони України за участі зацікавлених осіб:

  • 7 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Закарпатська, Чернівецька, Волинська, Івано-Франківська, Тернопільська, Львівська

Зареєструватись можна до 6.12, 12:00 за посиланням: https://tinyurl.com/yxzyja35

  • 9 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Рівненська, Житомирська, Київська, Сумська, Чернігівська

Зареєструватись можна до 8.12, 12:00 за посиланням: https://forms.gle/SENTxdVRLHMGLRoW7

  • 10 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Черкаська, Кіровоградська, Вінницька, Хмельницька, Полтавська

Зареєструватись можна до 9.12, 12:00 за посиланням: https://forms.gle/bDRw5obeCHwFWZDh8

  • 21 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Одеська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька

Зареєструватись можна до 20.12, 12:00 за посиланням: https://forms.gle/k3RsZjHCivpihyuZ8

  • 23 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Донецька, Луганська, Харківська

Зареєструватись можна до 22.12, 12:00 за посиланням: https://forms.gle/hzyBtaFhZXD358FR6

 Після вашої реєстрації організатори надішлють вам лист-запрошення з посиланням на подію в ZOOM. Заявки, що надійдуть після 12:00 дати реєстрації, розглядатись не будуть. Організатори також залишають за собою право відмовити в участі, якщо зареєстрованих буде більше ніж 120 осіб, або зареєстровані не відповідають виписаним критеріям учасників, що зазначені вище в даному документі.

Результат серії публічних консультацій:

Консультації проводитимуться у грудні 2020 року. За результатами проведення серії публічних консультацій організаторами буде підготовлено аналітичний звіт. Робоча група ВРУ врахує висновки, зроблені в результаті консультацій, під час доопрацювання законопроєкту.

Довідка. Заходи проводить робоча група Верховної Ради України з розробки закону про політичні партії в партнерстві з Всеукраїнською ініціативою “Активна Громада” та Центром політико-правових реформ за сприяння Національного демократичного інституту та завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Примітка. Всеукраїнська ініціатива “Активна Громада” – об’єднання людей та громадських рухів задля самоорганізації та участі у розв’язанні місцевих проблем. Ініціатива створена в рамках діяльності Інституту “Республіка”.

 

Перейти до вмісту