Андрій Ковч: Ми докладемо всіх зусиль, щоб гідно вшанувати та поховати 78 останків жертв НКВС, віднайдених на вулиці Стрийській

19:06 18 Березня 2021

У 1990 році в процесі розкопок на території сучасного меморіального комплексу «Тюрма на Стрийській» віднайшли кісткові останки 486-ти осіб. У 2018-2019 роках на прилеглій території фахівці меморіально-пошукового центру “Доля”, керівником якого є Святослав Шеремета, віднайшли ще 78 останків. Жахлива знахідка є свідченням діяльності органів НКВС на території Західної України.

У четвер, 18 березня, у Дрогобицькій міській раді відбулася зустріч-нарада за участю заступника міського голови Андрія Ковча, Святослава Шеремети, фахівця меморіально-пошукового центру «Доля» Олега Сітарського, настоятеля монастиря Отців Василіян о. Йосипа Кральки, головного спеціаліста з питань охорони культурної спадщини відділу культури та мистецтв ДМР Галини Луцької.

В ході зустрічі обговорено процес поховання віднайдених та ексгумованих на території саду біля фізико-математичного корпусу Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка 78 останків жертв політичних репресій. Попередньо визначено кілька дат: 16 травня або середина червня.

«Як і в 90-ті роки, подія має бути масштабною і знаковою не лише для Дрогобиччини чи Львівщини, а й всієї України. Перед чином поховання ми плануємо провести Богослужіння на площі Ринок. Всі труни нестимуть військові. Ми звернемося до керівництва Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Залучимо оркестр, Почесну варту, військовослужбовців нашої частини А1108», – прокоментував підсумки зустрічі Андрій Ковч.

Після наради у міській раді посадовці побували на Полі Скорботи, де планують поховати віднайдені останки.

Нагадаємо, події 30-50 років минуло століття яскраво відображені у театральній виставі та фільмі «Дрогобицька Голгофа».

Перейти до вмісту