Історична спадщина села Ступниця – це унікальна можливість для археологів запізнати історію ХІ століття

17:17 2 Квітня 2021

У селі Ступниця, яке входить до Дрогобицької територіальної громади, під землею знаходиться древнє городище, засноване в межах ХІ століття. Про це в один голос заявляють археологи та історики. Сьогодні на цій території споруджено церкву та приватне угіддя.

Днями до Ступниці завітала делегація: голова громади Тарас Кучма, заступник голови Андрій Ковч, депутат обласної ради Андрій Дуліб’яник, археолог Ярослав Погоральський, староста Роман Явірський, директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак, проректор ДДПУ ім. І. Франка Юрій Вовк, начальник відділу освіти ДМР Петро Шев’як.

За словами археолога Ярослава Погоральського, сьогодні тут видніє пагорб, який слугував оборонним валом, а на цій території можна знайти багато артефактів, які використовували у побуті X-XIV ст.

Колись це поселення називали Ступниця-Руська. Його заснували білі хорвати. Це було масштабне поселення з фортецею та оборонними валами. Тут проживали ремісники, ковалі, гончарі, майстри. Цю територію досліджували Грушевський, Кобільник, Рапопорт. На цій території вже знайдено горщики та їх рештки, печатку волинського князя, зооморфний бронзовий гак, датований X-XІІІ ст. Віднайдений гак є аналогічним до артефактів варязької культури Х ст. Частину цих експонатів зберігають у музеї Дрогобиччина. Про це розповідає відомий історик Богдан Лазорак.

Керівництво дрогобицької громади вважає, що дослідження цієї території та відкриття нових історичних фактів сприяли б не лише доповненню історії, а й розвитку туризму в регіоні.

За словами Тараса Кучми, сама територія Ступниці та Нагуєвич може стати рекреаційною зоною для відпочинку, а віднайдені залишки поселення, – ще однією локацією на кшталт Тустані.

З цього приводу міським головою вже дано доручення заступнику Андрію Ковчу напрацювати стратегію подальшого вивчення території та її промоції.

Своєю чергою Андрій Ковч вбачає наступний розвиток подій: виділення з бюджету коштів на проведення дослідницької експедиції із залученням археологів, а щодо популяризації місцевості – проведення культурно-масових заходів на кшталт етно-фестивалю.

Наразі посадовці планують зустрічі з духовенством щодо погодження проведення дослідницьких робіт на церковній території.

Перейти до вмісту