Трагічна історія Дрогобича: на території саду біля Тюрми на Стрийській віднайшли ще 24 останки закатованих жертв НКВД

13:49 6 Жовтня 2022

Тюрма на Стрийській у Дрогобичі – місце, яке просякнуте кров’ю та тортурами, які вчинили проти українців «червоні освободителі» у 1939 – 1941 роках. Очевидці тих подій стверджують, що закатованих в’язнів ховали у саду, який межує з меморіальним комплексом «Тюрма на Стрийській».

У 1989 році група ентузіастів на чолі з Мироном Бучацьким розпочала пошук останків. У 1991 році 486 останків жертв НКВД поховали на Полі Скорботи. У 2021 році відбулося поховання ще 78 останків жертв НКВД, яких віднайшли у саду біля меморіалу «Тюрма на Стрийській».

У 2018-2019 році на території колишньої катівні, у саду розкопки проводили пошуковці комунального підприємства Львівської облради «Доля». Тоді частину пошукових робіт виконати не вдалося через те, що під час розкопок виявили рештки, які знаходилися під силовим кабелем, який є у власності «Львівобленерго». Після всіх погоджень, цьогоріч розкопки продовжили.

Сьогодні керівник КП «Доля» Святослав Шеремета повідомив про віднайдення 24 останків закатованих жертв. Проте посадовець припускає, що їхня кількість може бути більшою.

На місці події побували перший заступник міського голови Ігор Герман, депутати та посадовців міськради, які з пошуковцями обговорили подальшу процедуру ексгумації та поховання знайдених останків.

За словами науковців, істориків та очевидців подій, у Дрогобицькій катівні НКВДистами було замордовано понад 1200 осіб. Загалом, у тюрмах Західної України з кінця червня до початку липня 1941 кількість жертв становить понад 24 000.

Трагічні події звірств комуно-більшовицького режиму відтворено у виставі та фільмі з однойменною назвою «Дрогобицька Голгофа». Також про ці події видано низку книг, серед яких – праця ініціатора розкопок у 1990 році Мирона Бучацького «Дрогобицька катівня НКВД-НКГБ, КПРС: Факт геноциду українського народу московською комуно-тиранією».

В умовах сьогодення бачимо, що звірства, які чинили НКВДисти сьогодні є ідентичними з діями російських загарбників, які повномасштабно вторглися на терени України і продовжують руйнувати та вбивати свободолюбивий український народ.

Перейти до вмісту