Замість радянського барельєфу – патріотичний мурал: з фасаду ліцею №16 прибрали аварійне панно

13:10 30 Серпня 2022

З фасаду ліцею №16 імені Юрія Дрогобича демонтували старе радянське панно. Стара керамічна мозаїка, розміщена над входом в освітній заклад, декілька років поспіль перебувала в аварійному стані та становила загрозу безпеці учнів та педагогів школи.

Після демонтажу панно, у соціальних мережах думки людей розділились. Хтось виступив в підтримку радянського барельєфу, вважаючи його ледь не пам’яткою архітектури. Хтось навпаки – схвально відгукується про демонтаж панно, наголошуючи на тому, що всі радянські елементи давно потрібно прибрати.

В першу чергу варто наголосити, що барельєф, розміщений над входом в ліцей №16, не є і ніколи не був пам’яткою архітектури. Про це свідчить його відсутність в реєстрах пам’яток.

Старий керамічний барельєф облаштували на фасаді школи в 80-х роках минулого століття. Останні кілька років він перебував в аварійному стані. Його намагались рятувати, підклеювали, однак елементи панно не тримались і постійно обсипались на сходи.

«Особливо це відчувалось взимку. Після морозу, коли наступала відлига, елементи барельєфу шматками падали на сходи. Ми кілька років намагались їх укріплювати, однак вони вже не підлягали зміцненню чи реставрації. Тому в першу чергу наше рішення продиктоване питанням безпеки» – наголошує директорка ліцею №16 Наталя Чайковська.

Наразі старий барельєф з фасаду вже прибрали. На місці радянського панно, за задумом адміністрації школи, постане новий патріотичний мурал.

Нагадаємо, ліцей №16 був одним із закладів, на який випало чи не найбільше навантаження з часу повномасштабного вторгнення росії на Україну. В школі проживала та харчувалась велика кількість внутрішньо переміщених осіб та був облаштований один зі складів гуманітарної допомоги, а також прийому та сортування закордонних вантажів.

Минулої п’ятниці зі школи відселили останніх вимушених переселенців. Їх розселили в інші комунальні та благодійні заклади громади. Сама ж школа веде активну підготовку до початку навчального року.

Окрім змін фасаду будівлі, тут ведеться ремонт даху та низка внутрішніх ремонтних робіт – в туалетах та класах. Частину фойє школа відремонтувала своїми силами. Також в закладі провели часткову заміну вікон.

Цьогорічний освітній процес планують розпочати за змішаною формою навчання.

 

Фото з мережі інтернет

Перейти до вмісту