Відновлення військовослужбовців та ветеранів війни: у Дрогобичі відкрили відділення комплексної реабілітації «Січ»

17:08 25 Жовтня 2024

Відновлення фізичного та ментального здоров’я воїнів – сьогодні один із найважливіших напрямків діяльності органів влади різних рівнів.

Адже за понад три роки повномасштабної війни – військовослужбовцям критично необхідне психологічне розвантаження та фізична реабілітація.

25 жовтня у Дрогобичі відкрили сучасний центр реабілітації на вулиці Тарнавського. Відділення комплексної реабілітації «СІЧ» для військослужбовців та ветеранів війни є підрозділом Львіської обласної клінічної психіатричної лікарні.

На відкриття надважливої установи завітав голова ЛОВА Максим Козицький, заступниця голови ЛОВА Христина Замула, заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, директор Департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська, керівник Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні Богдан Чечотка. Владу міста на заході представив – очільник громади Тарас Кучма, адміністрація відділу охорони здоров’я ДМР, представники депутатського корпусу. Також серед запрошених були і керівники апарату Дрогобицької РВА, духовенство міста, медики та інші.

Триповерхове приміщення Дрогобицького відділення реабілітації відремонтували та обладнали за понад 10,4 мільйона гривень. Це кошти з різних джерел, зокрема 2 мільйони гривень виділили з обласного бюджету. Ще понад 4 мільйони залучили з БФ «Пацієнти України».

Захід розпочали із хвилини пам’яті за полеглими захисниками. Відтак до спільної молитви та освячення приміщення усіх присутніх згуртував Владика Григорій Комар. У своєму зверненні до учасників заходу Владика наголосив, що війна завдає багато фізичних та духовних ран. Але важливо, щоб наші військові та ветерани мали можливість лікуватися та проходити якісну реабілітацію якнайближче додому. Бо тут і стіни лікують.

У нововідкритому медзакладі є можливість пройти фізичну, мовленнєву та ерготерапію, соціальну адаптацію, отримати психологічну і психіатричну допомогу. За кожним пацієнтом закріплюють мультидисциплінарну команду з досвідчених фахівців, яка розробляє конкретний план роботи.

Як підкреслив у своєму виступі голова ЛОВА Максим Козицький – послуги з реабілітації у новому відділенні для пацієнтів – безоплатні. Їх повністю покриває НСЗУ в межах Програми медичних гарантій.

Наше завдання – подбати, щоб в Україні було достатньо кваліфікованих фахівців та центрів реабілітації. Тож дякую Першій леді України Олені Зеленській, яка дбає про це на всеукраїнському рівні. Загалом з 2022 року на розвиток обласної психіатричної лікарні, підрозділ якої нині відкриваємо у Дрогобичі, виділили понад 200 мільйонів гривень. Також щира вдячність усім, хто долучився до створення цього відділення. Нехай у цих стінах зцілюються тіла та душі, – зазначив Максим Козицький.

Одночасно в стаціонарі відділення комплексної реабілітації можуть прийняти до 30 людей. Амбулаторно за скеруванням прийматимуть всіх, хто цього потребує. Сьогодні в стінах відділення уже проходять якісну реабілітацію та зцілення 15 воїнів – розповіла присутнім та продемонструвала можливості відділення його керівниця Марта Макух.

Плідної праці колективу та зцілення усіх, хто постраждав сьогодні через війну фізично і ментально, побажав на відкритті і очільник громади Тарас Кучма.

Війна вимагає від нас чималих викликів – це підтримка ЗСУ, це реабілітація воїнів, це прийняття в громади ВПО. Люди повертаються з фронту не тільки травмовані фізично, але й виснажені морально та ментально. Аналогічна ситуація із рідними воїнів. Тож праця всього колективу нововідкритого відділення реабілітації – буде надважливою. Бажаю вам сил, витримки та плідної роботи для зцілення усіх, хто цього нині потребує. Адже зберегти людей фізично – це важливо, однак відновити їхній ментальний стан – не менш актуально та на часі, – наголосив міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Додамо, відкриття відділення комплексної реабілітації «СІЧ» реалізовано в межах Комплексної програми охорони психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки цивільного населення Львівщини.

 

Перейти до вмісту