Робоча група з питань легалізації заробітної плати провела у Дрогобичі 10 виїзних засідань. ФОТО

0:00 6 Серпня 2018

З метою легалізації заробітної плати, виявлення прихованої зайнятості, підвищення рівня соціальної захищеності найманих працівників, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо виконання мінімальних гарантій в оплаті праці та зростання рівня середньої заробітної плати працюючих 2 серпня відбулося 10 виїзних засідань робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення Дрогобицької міської ради у суб’єктів господарської діяльності які здійснюють продаж морозива і квасу.

Під час обстеження з’ясовано, що із 10 працівників працюють без оформлення трудових відносин – 8. Задумайтесь! Це лише 20 відсотків легальних працівників.

У зв’язку з чим, підприємцям направлено листи з вимогами привести свою діяльність у відповідність до чинного законодавства та легалізувати працівників.

У разі не виконання ними вимог буде розглянуто можливість анулювання дозволу розміщення на території об’єктів благоустрою будівель та споруд соціально-культурного, побутового, торгівельного та іншого призначення та інспектором з праці виконавчого комітету Дрогобицької міської ради буде проведено інспекційне відвідування щодо оформлення трудових відносин .

Слід зазначити, що в основному продаж морозива проводили неповнолітні. З огляду на це, хочемо роз’яснити , що працевлаштування неповнолітніх, відповідно до Кодексу законів про працю України, здійснюється на підставі трудового договору, який обов’язково укладається у письмовій формі та лише після попереднього медичного огляду. Приймаючи на роботу неповнолітніх, власник зобов’язаний ознайомити їх із правилами внутрішнього трудового розпорядку, правилами техніки безпеки, виробничої санітарії, протипожежної безпеки. Згідно з ч. 3 ст. 26 КЗпП України для осіб, які не досягли 18 років, випробувальний термін при прийнятті на роботу не встановлюється. Тривалість робочого часу для неповнолітніх є скороченою.

Під час канікул робочий час не повинен перевищувати 36 годин на тиждень для осіб віком від 16 до 18 років і 24 години на тиждень для осіб віком від 15 до 16 років.

Заробітна плата працівникам, молодшим вісімнадцяти років, при скороченій тривалості щоденної роботи, виплачується в такому самому розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи. Діти, які працюють, мають право на щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час.

Крім того, якщо дитині не виповнилося 16 років, при прийнятті на роботу батьки обов’язково повинні надати дозвіл на працевлаштування.

Враховуйте всі «за» і «проти» перш ніж укласти цивільно-правовий договір замість трудового. У разі виникнення необхідності у найманні тимчасового працівника, ви можете укласти з ним строковий трудовий договір, що передбачено КЗпП. Адже наслідки можуть бути досить серйозними, аналогічними, що й робота без оформлення трудових відносин (штраф 111690 гривень).

На завершення виїзних засідань всім працівникам було вручено інформаційні листівки з порадами щодо правильного працевлаштування.

Сектор з питань праці ДМР

 

Перейти до вмісту