«І все життя у шитті, і шиття – як життя»: у Дрогобичі експонували виставку вишиваних робіт Даніели Іванюш

16:45 29 Травня 2023

28 травня у Центрі Душпастирства молоді розгорнули виставку вишитих робіт Даніели Іванюш. Колекція присвячена 90-річчю з Дня народження Мирослави Кот.

Даніела Іванюш – учениця знаної вишивальниці Мирослави Кот, яка була почесною громадянкою Дрогобича, досліджувала бойківську вишивку, вишивала сама та навчала цьому мистецтву усіх охочих.

На честь видатної вишивальниці у Дрогобичі існує музей-світлиця, яка зберігає самобутній народний одяг і речі побутового вжитку, вишиті нею та її наставницями. Колекція налічує понад пів сотні вишитих сорочок – реплік давніх взірців з різних регіонів, а також десятки вишитих рушників, серветок, пошивок. Як розповіла Даніела Іванюш, музей поки неофіційний і діє у будинку, де багато років проживала Мирослава Кот. Щотижня її учениці проводять у цьому будинку майстер-класи з вишивки, вивчають і відтворюють зразки з її колекцій.

На виставці були презентовані різноманітні вишивані витвори – сукні, блузи, чоловічі та дитячі сорочки, рушники. Роботи належать учениці Мирослави – Даніелі Іванюш, а також найкращі зразки, які створили її учениці – сподвижниці праці світлої пам’яті Мирослави Кот.

Розпочали виставку традиційно – благословенням отця Андрія та хвилиною мовчання за полеглими українськими захисниками, завдяки яким сьогодні ми можемо творити та популяризувати культуру нашого краю.

Відтак, вітальне слово взяв міський голова Дрогобича Тарас Кучма, який привітав вишивальниць та подякував їм за той оберіг, який вони творять своїми руками.

Вишита сорочка – це не лише оберіг, це наша ідентичність. Вишита сорочка під кітелем захищає наших захисників на передових позиціях фронту. Адже ці вишиванки вишиті з найсильнішою любов’ю та теплом. І ця любов передається від голки до голки. Так, як майстерність Мирослави Кот передалась її ученицям. Перед нами є обов’язок популяризувати такі виставки та збагачувати їх новими прекрасними витворами, адже це все створюється на славу нашого народу і на славу Україні!, – звернувся до присутніх Тарас Кучма.

Тарас Кучма також зазначив, що слід прикласти максимум зусиль, щоб у Дрогобичі існувала постійнодіюча експозиція робіт Мирослави Кот.

Перейти до вмісту