Історик, публіцист Ярослав Грицак презентував у Дрогобичі працю «Подолати минуле: Глобальна історія України»

14:27 24 Грудня 2021

Зустріч з відомим істориком, публіцистом, науковцем Ярославом Грицаком, на яку очікували дрогобичани з початку грудня, відбулася цього тижня у Центральній міській бібліотеці імені В’ячеслава Чорновола. Присутнім автор цікаво та доступно презентував свою історичну працю, яку писав та вдосконалював 15 років. Модерував захід Мирослав Маринович, український правозахисник, публіцист, релігієзнавець. Представила почесних гостей та організувала захід начальниця відділу культури та мистецтв Управління культури та туризму ДМР Леся Татарська.

Історична праця «Подолати минуле: Глобальна історія України» – результат 15-літньої роботи Ярослава Грицака. У ній автор прискіпливо препарує минуле і закликає до співтворення сучасної України. Історик намагається зрозуміти сам і дати читачам розуміння, що і чому відбувається з нами тут і зараз, і яким може бути майбутнє нашої країни.

Над книжкою я працював близько 15-ти років. Не так писав, як переписував, а пандемія, дала мені можливість довести її до кінця. Історія має легко читатися, бути цікавою, захоплювати. Я максимально намагався зробити так, щоб ця книга читалася легко. Тому щоразу посилаюся на цікаві події, про які ви, можливо, ніколи не чули, чи несподівані цитати. Дуже важливими для мене є також статистика і карти, які допомагають читачеві уявити те, про що мовиться, – резюмував автор.

Книга побачила світ у видавництві «Портал». За словами автора фоліанту, досягнувши 30-річчя незалежності, Україна все ще шукає той шлях, який дозволить їй вийти на траєкторію стабільного розвитку. Що допоможе країні знайти вихід із кризи сучасності і змінюватися зсередини? Тільки дискусія – переконує Ярослав Грицак. Також за переконаннями автора – якщо українська нація хоче бути успішною – то мусить подолати насильство в різних проявах.

Чому я так говорю. Тому що до українців, як нації впродовж 14 – 45 рр застосовували багато насильства. Це і воєнні лихоліття, і акції геноциду, департації – список можна продовжувати довго. У таких хвилях насильства – суспільство, вибачте, втрачає часто здоровий глузд, стає жорстоким. Тому маємо позбутися цих наслідків агресії і думати про успішний розвиток нашої держави, – резюмував Ярослав Грицак.

Кульмінацією творчої зустрічі стали численні запитання від присутніх до автора, бесіда про майбутнє нашої держави, її шлях розвитку, про творчі плани Ярослава Грицака, а також спільні світлини із істориком.

 

Перейти до вмісту