«Інший Франко» – у Дрогобичі актор В’ячеслав Довженко презентував фільм про сина великого Каменяра

22:49 28 Травня 2022

«Якщо ми врятуємо хоч одне життя – ми врятуємо цілий світ!», – цитатою із слів головного героя фільму «Інший Франко» В’ячеслава Довженка у Дрогобичі розпочали кіновечір приурочений до 106 роковин з дня смерті Івана Франка.

Показ фільму, який ще не вийшов у загальний прокат, ініціювало Управління культури та розвитку туризму ДМР, зокрема Леся Татарська. За її словами, прем’єра фільму в Україні була запланована на осінь 2020 року. Однак, через пандемію – її так і не провели. Фільм разово був представлений у Хмельницьку. Відтак Дрогобич став другим містом, глядачі якого і побачили картину про життя, погляди та свідому позицію маловідомого сина Франка – Петра.

Дійство відбулося у Народному домі. На захід запросили головного героя стрічки, який зіграв Петра Франка – В’ячеслава Довженка. Окрім нього – переглянути стрічку в Дрогобич приїхала Парасковія Дворянин, депутатка Львівської обласної ради, її колега – депутата обласної ради Сергій Оленич, керівництво міста на чолі з Тарасом Кучмою та чимало поціновувачів якісного українського кінопродукту.

Захід розпочала Леся Татарська, яка ознайомила присутніх із цікавими фактами про зйомки фільму. Адже сцени стрічки знімали у Києві та Львові.

Літак, що збудували для фільму, та інший реквізит, наприклад пістолет пневматичний «Маузер» з оригінальною кобурою початку ХХ століття, з написом «Петру Франку від Симона Петлюри» після фільмування творці виставили на аукціон. Всього було виставлено 12 лотів. Вилучені кошти скерували на всеукраїнський учнівський конкурс “Стежками Каменяра” та наповнення преміального фонду Міжнародної премії імені Івана Франка, – зазначила Леся Татарська, керівниця відділу культури та мистецтв.

Коли слово взяв головний герой фільму – то найперше дякував за запрошення у Дрогобич та зазначив, що й сам ще не бачив фільму на широкому екрані. Тож показ у Дрогобичі для нього знаменний.

Я не вперше в Дрогобичі, в захваті від цього міста і людей які тут живуть. Сьогодні я представляти стрічку «Інший Франко», мова іде про абсолютно не відомого багатьом героя – сина Каменяра – Петра. Він був одним із засновників організації «Пласт», льотчиком та засновником авіації в Галицькій армії, а ще депутатом Верховної Ради УРСР. Сьогодні ми живемо в непростий час – тому маємо цінувати кожен день прожитий у мирі та безумовно цінувати свою історію та культуру. Адже московська орда століттями краде в нас наші надбання, стирає пам’ять і наша місія – щоб про таких героїв як Петро Франко знало якомога більше людей, – зауважив В’ячеслав Довженко.

На спогад про Дрогобич та пам’ятну подію для міста – презентацію фільму, який ще не вийшов на загальні екрани – міський голова Дрогобича вручив головному актору стрічки символічні подарунки, серед яких мішечок з нашою сіллю.

Ціную В’ячеслава Довженка за творчість, за свідому громадянську і акторську позицію і за те, що завжди готовий підтримати цікаві ініціативи в Дрогобичі. Сьогодні ми спільно побували на Батьківщині Франка – в селі Нагуєвичі, відкрили захід до 106 роковин смерті Каменяра. З такими людьми все буде Україна і все буде Перемога, – підкреслив Тарас Кучма.

Показ відбувся на одному подиху, присутні ще довго ділилися враженнями від стрічки.

Додамо, кінострічка «Інший Франко» розповідає про події червня 1941 року. В маєтку Франків у Львові – несподіваний гість. Це старий друг Петра Франка – Андрій Грищук. Пліч-о-пліч вони пройшли крізь найбуремніші роки і події. Разом стояли біля витоків скаутської організації «Плас», вони боролись за кохання однієї жінки, два військові льотчики, рятувались з палаючого літака, вибирались із полону, в радянському Харкові не дали загинути від голоду дітям. Тепер світ – у вогні Другої світової. Хто і яку роль зіграє в історії? Історія дружби, суперництва, кохання та сповідування поглядів свідомої людини – все це у фільмі «Інший Франко».

Перейти до вмісту