Інформація щодо фактів вчинення домашнього насильства у Дрогобицькій міській територіальній громаді

16:24 22 Липня 2022

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, проблема домашнього насильства не стає менш важливою. Війна, як і будь-яка екстремальна ситуація, загострює проблеми людей, які були й до цього. Зокрема, це стосується насильства в родинах. Коли люди, які живуть у постійному стресі, опиняються в одному приміщенні, залежать один від одного та не можуть відволіктися, нерідко виникають ситуації домашнього насильства. Ця проблема небезпечна ще й тим, що від неї страждають діти. Страждають не лише від насильства стосовно себе, а й, спостерігаючи за насильством у своїй сім’ї, у майбутньому переносять цей негативний досвід у власне життя.

Так, з початку 2022 року, за 6 місяців у Дрогобицький міський центр соціальних служб надійшло 59 повідомлень з ДРВП ГУНП у Львівській області щодо фактів вчинення домашнього насильства у Дрогобицькій територіальній громаді. Найбільша кількість повідомлень:

м. Дрогобич –  35,  з них:
6 – кількість повідомлень про факти вчинення домашнього насильства щодо чоловіків;
29 – кількість повідомлень про факти вчинення домашнього насильства щодо жінок;
з них 7 – кількість повідомлень щодо вчинення домашнього насильства у присутності дітей;

м. Стебник – 13, з них:
2 – кількість повідомлень про факти вчинення домашнього насильства щодо чоловіків;
10 – кількість повідомлень про факти вчинення домашнього насильства щодо жінок;
1 – повідомлення про факт вчинення домашнього насильства щодо неповнолітньої дитини;
з них 1 – повідомлення щодо вчинення домашнього насильства у присутності дітей;

У старостинських округах Дрогобицької територіальної громади виявлено 11 повідомлення щодо фактів вчинення домашнього насильства, 1 з яких – повідомлення про факт вчинення домашнього насильства щодо неповнолітньої дитини.

За даний період у Денному центрі соціально – психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі з кризовою кімнатою надано комплексну соціально – психологічну та первинну правову допомогу 2 особам.

Слід зазначити, що за статистикою, станом на червень 2022 року у Дрогобицький міський центр соціальних служб надійшла менша кількість повідомлень по факту вчинення домашнього насильства у порівнянні з 2021 роком. Важливою відмінністю є те, що в умовах війни спостерігається зниження динаміки вчинення домашнього насильства у відповідності з попереднім роком, де спостерігалось стрімке зростання показників випадків вчинення домашнього насильства спричинених глобальною пандемією COVID-19.

З метою запобігання зменшення вчинення фактів домашнього насильства, фахівцями Центру проводяться інформаційно – профілактичні бесіди, тренінги, консультації, роз’яснювальна робота з сім`ями щодо форм, проявів та наслідків насильства. У багатьох сім`ях, де виявлено домашнє насильство, здійснюється соціальний супровід, проводиться комплексна робота щодо налагодження стосунків та покращення мікроклімату у сім`ях. За необхідності надаються консультації психолога Центру, юриста відділу з надання безоплатної правової допомоги.

Дрогобицький міський центр соціальних служб

Перейти до вмісту