Інформаційні вкиди та маніпуляція навколо адміністративного штрафу міському голові: Тарас Кучма звернувся до громади з роз’ясненням | Відео

17:37 13 Лютого 2023

Яке рішення прийняв суд?

6 лютого 2023 року Львівський апеляційний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу міського голови Тараса Кучми. Таким чином залишив без змін постанову судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 3 листопада 2022 року, якою міського голову визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1,2 ст. 172-7 КУпАП та накладено стягнення у вигляді штрафу.

Прикінцевий текст постанови суду:

«…Суд дійшов переконання про накладення на Кучму Т.Я. адміністративного стягнення в межах санкції статті, за якою кваліфіковано правопорушення, у виді штрафу, що згідно ст. 23 КУпАП буде достатньою та необхідною мірою відповідальності…».

Постанова суду:

«Визнати Кучму Тараса Ярославовича винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1, ч2. Статті 172-7 КУпАП та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу – 3400 грн. Судовий збір 496 гривень 20 копійок».

Що стало причиною судового позову?

Причиною такого рішення стало те, що 22 квітня на сесії міської ради було прийнято рішення про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТзОВ «ВО Фарма», з подальшою передачею її в оренду. Тоді це рішення набрало 26 з 20 необхідних голосів. Голосував за це рішення й Тарас Кучма, оскільки вважав, що це важливо для наповнення бюджету громади.

Важливо, що проект даного рішення пройшов всі погодження, не мав жодного зауваження депутатських комісій – тому беззаперечно був підтриманий на сесії міської ради.

У чому запідозрили міського голову і чи достатньо було доказів у суду?

У 2020 році, під час передвиборчої компанії підприємство зробило внесок до виборчого фонду Тараса Кучми. Міський голова наголосив, що йому невідомо хто робив внески, оскільки у виборчому штабі за це відповідали окремі люди і він цими питаннями не переймався. Тому під час сесійного засідання, природньо, що він не повідомив про конфлікт інтересів, який згодом виявило Національне агентство з питань запобігання корупції.

Після прийняття рішення суду першої інстанції міський голова повідомив, що при складенні протоколу було допущено ряд грубих помилок. Під час першого розгляду суддя повернула матеріали справи в НАЗК на доопрацювання. Однак жодні зауваження не були виправлені і матеріали справи повернулись до суду в такому ж вигляді. Справа потрапила до іншого судді, який і виніс відповідне рішення, при чому під час першого ж засідання.

Візит до Брюсселя

З 2022 року між міською радою та ГО «АНТС» триває співпраця, яка обумовлена меморандумом. З того часу відбулася низка різноманітних зустрічей з представниками організації у Дрогобичі. Дрогобич представляли як посадовці міської ради, так і депутати, підприємці та представники громадського сектору.

На 7-8 лютого Мережа захисту національних інтересів «АНТС» та International Centre for Ukrainian Victory «ICUV» запланували візит представників п’яти територіальних громад України, в тому числі й Дрогобицької, до «столиці Європейського Союзу» – Брюсселя. Деталі поїздки на Інтернет-порталі міської ради. Природньо, що поїздка розпочалася заздалегідь.

6 лютого інтереси міського голови у суді представляли адвокати.

Інформаційні вкиди як інструмент маніпуляції в час війни

Як тільки суд прийняв рішення, у соціальних мережах «зрадолюби» розпочали поширювати інформаційні вкиди про те, що міський голова втік закордон, його позбавили права обіймати посаду і таке інше. Тобто відбулася чергова інформаційна маніпуляція. І це в той час, коли вступили в дію посилені правила перетину держкордону. Очевидно, якщо були підстави, які б забороняли виїзд міському голові закордон, то цього б не відбулося. Більше того, міський голова перебував у службовому відрядженні.

Зважаючи на ситуацію з черговими інформаційними вкидами проти міського голови, які спрямовані на дискредитацію місцевого самоврядування, повернувшись з Брюсселя до Дрогобича, Тарас Кучма записав звернення до громади з роз’ясненням, яке розмістив на своїй офіційній Фейсбук-сторінці.

Звернення міського голови

Очільник громади наголосив, що за результатами цієї надзвичайно важливої поїздки, дасть пресконференцію.

Відтак роз’яснив яке прийняв рішення та яку відповідальність визначив суд.

«Суд дійшов переконання про накладення на Кучму Т.Я. адміністративного стягнення в межах санкції статті, за якою кваліфіковано правопорушення, у виді штрафу, що згідно ст. 23 КУпАП буде достатньою та необхідною мірою відповідальності… Розмір штрафу становить 3400 гривень», – зазначив міський голова.

Тарас Кучма наголосив, що з рішення суду, він порушив правило голосування за рішення, яке йому інкримінували як конфлікт інтересів. Хоча з цим він абсолютно не згоден.

«Більше того, рішення сесії за яке проголосувала більшість, станом на сьогодні є чинним. Його не оскаржував жоден суд. Тобто мене покарали за порушення правил. А абсурдність цієї ситуації полягає в тому, якщо, умовно, кожен мешканець поповнить виборчий фонд кандидата, то за умови перемоги, цей депутат чи голова не зможе взагалі приймати рішення, бо у нього скрізь буде конфлікт інтересів. Це реалії сьогодення», – наголосив очільник громади.

Посилаючись на те, що під час першого розгляду суддя повернула матеріали справи в НАЗК на доопрацювання, однак жодні зауваження не були виправлені і матеріали справи повернулись до суду в такому ж вигляді, Тарас Кучма пригадав судову справу у якій він позивався проти НАЗК, яке у 2018 році прийняло рішення, що міським головою було не належним чином подано дані до декларації за 2016 рік. У 2021 році Верховний Суд України оправдав міського голову.

На завершення свого звернення Тарас Кучма запевнив, що більш детальніше цю ситуацію роз’яснять юристи.

«Закликаю всіх продовжувати у єдності торувати шлях перемоги, допомагати один одному, донатити ЗСУ і не опускати рук. Перемога буде. Наше майбутнє у європейській спільноті! Разом – переможемо!», – резюмував Тарас Кучма.

Перейти до вмісту