Ім’я переможця Міжнародної премії імені Івана Франка назвуть на Франкові уродини

11:08 17 Серпня 2021

25-26 серпня міжнародне журі, до складу якого увійдуть 12 докторів наук у різних наукових дисциплінах, обере восьмого лауреата Міжнародної премії імені Івана Франка. Ім’я переможця стане відоме 27 серпня – у 165-ту річницю від дня народження Івана Франка – у Дрогобичі, де відбудеться церемонія нагородження. Утретє премію фінансово підтримав фонд “Відродження”, з посиланням на сайт премії інформує “Еспресо.Захід“.

Переможець, як і завше, отримає диплом, грошову винагороду і пам’ятний нагрудний знак (медаль). Цього року вартість медалі (яку за ескізом канадського художника українського походження Олега Лесюка і на замовлення фонду Івана Франка традиційно виготовляє київська компанія ТОВ “Герольдмайстер”) становить 56 520 гривень. На неї і на грошову винагороду претендують троє номінантів, відібраних з довгого списку претендентів з Канади, Литви та України. Зокрема, колективна монографія за ред. Альфредаса Бумблаускаса, Сальвіюса Кулявічюса та Ігоря Скочиляса – “На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі”, Оксана Кісь з монографією “Українки в ГУЛАГу: Вижити значить перемогти” та Леонід Тимошенко з монографією “Руська релігійна культура Вільна. Контекст доби. Осередки. Література та книжність (XVI – перша третина XVIІ ст.)”

Нагадаємо, Міжнародну премію імені Івана Франка заснував Міжнародний фонд Івана Франка і надається вона за наукові відкриття, здобутки та заслуги науковців світу у галузі україністики та соціально-гуманітарних наук. А першим лауреатом премії став архієпископ-емерит, колишній глава УГКЦ Любомир Гузар за наукову монографію “Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901–1944) провісник екуменізму”. Цю монографію англійською мовою Блаженнійший Любомир захистив у 1972 році в Римі у Папському університеті Urbaniana. Перекладена і опублікована робота була у 2015 році у Львові. А минулого року перемогу здобув професор кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Ігор Сердюк за монографію “Маленький дорослий: Дитина й дитинство в Гетьманщині ХVІІІ ст.”

Міжнародний фонд Івана Франка

Перейти до вмісту