Ікони “Одигітрія” та “Пантократор” у вишиванках зберігаються та експонуються у Галереї сакрального мистецтва музею “Дрогобиччина”

15:53 21 Травня 2020
З нагоди Дня вишиванки хочеться згадати творчість відомого українського художника Осипа Куриласа, який вважався одним із засновників українського модернового сакрального малярства, де широко використовувалася українська орнаментика при написанні ікон. У 1910 році значним тиражем виходять листівки ікон О. Куриласа ” Ісус Христос Небесний Учитель”, ” Пречиста Діва – мати України”, ” Пречиста Діва – мати Руського краю” та ін. Ці листівки набувають надзвичайної популярності в Україні та поза її межами. Саме такі вишукані зображення святих “у вишиванках” О.Куриласу замовили у 20-х роках минулого століття для іконостасу с. Бориня (Турківщина). Ці образи настільки сподобалися вірянам, що незабаром художник повторює твори боринського іконостасу для церкви сусіднього с. Вовче.
Сьогодні, як і сто років назад ці ікони викликають особливе відчуття і ставлення до святих, як до рідних і близьких людей.
Леся Косаняк, завідувач відділом сакрального мистецтва музею «Дрогобиччина»
Перейти до вмісту