Як увіковічнять пам’ять Почесного громадянина міста, професора Михайла Шалати

12:36 24 Березня 2021

Михайло Шалата – видатний дрогобицький науковий діяч, професор, публіцист, Почесний громадянин міста Дрогобича.

Михайла Йосиповича не стало 2 листопада 2020 року. Причиною смерті стало зараження коронавірусом.

За християнським обрядом заходи зі вшанування осіб проводять після роковин смерті. Однак, у Дрогобицькій міській раді вже відбулося засідання організаційного комітету за участі представників громадськості, академічної спільноти університету, освітян, депутатів та посадовців міської ради. Засідання відбулося під головуванням міського голови Дрогобича Тараса Кучми.

На початку засідання Тарас Кучма наголосив, що вшанування пам’яті Михайла Шалати – це спільний обов’язок академічної спільноти, інтелігенції міста та місцевого самоврядування.

“Михайло Йосипович – це велика постать, відсутність якої у вирі сьогодення помічає кожен. Ми всі пам’ятаємо його наставницьке слово і те, як він ревно та сумлінно творив цілий пласт культури нашого міста. Тож пропонуємо, погоджуємо план дій і після роковин приступаємо до його реалізації “, – звернувся до присутніх Тарас Кучма.

Під час засідання організаційного комітету напрацьовано низку пропозицій щодо увіковічнення пам’яті Професора.

“Під час засідання ми зібрали пропозиції від представників товариства “Просвіта”, педуніверситету, освітян, депутатів та посадовців міськради. Загалом пропонують заснувати Премію імені Михайла Шалати, увіковічнити його ім’я у стінах університету, назвати його іменем вулицю, встановити меморіальну таблицю на будинку, де проживав Михайло Йосипович, популяризувати його наукову спадщину у навчальних закладах міста”, – прокоментувала підсумки засідання начальниця організаційного відділу Ірина Кушнір.

Зазначимо, 17 грудня 2020 року вчена рада університету присвоїла Михайлу Шалаті почесне звання «Заслужений професор Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка» посмертно.

Перейти до вмісту