Як податки бізнесу безпосередньо пов’язані зі станом доріг та чому затягують із ремонтом вулиці Богдана Хмельницького

9:38 29 Грудня 2022

Сплачувати податки там, де живете і працюєте – це не голослівний заклик місцевого самоврядування, а прямий розвиток міста і громади, в тому числі інфраструктури та благоустрою.

За останні роки ефект можна побачити неозброєним оком. Завдяки сплаченим податкам громадян, бізнесу та організацій, а також залученню місцевим самоврядуванням коштів з різних бюджетів, у місті розвивається інфраструктура, ремонтують дороги, облаштовують пішохідні зони, парки та сквери, оновлюють інфраструктуру закладів охорони здоров’я, освіти, культури та спорту.

Днями, у соціальних мережах активного обговорення набула тема стану дороги на вулиці Богдана Хмельницького. Справді, стан дорожнього покриття там потребує ремонту. У департаменті міського господарства ДМР зазначають, що підсипка та грейдерування не є ефективним методом, оскільки цією дорогою щодня проїжджають великогабаритні вантажівки. Частина з них возять сипучі матеріали.

Фахівці стверджують – потрібно капітально відремонтувати цю дорогу, однак, роботи обійдуться бюджету громади в декілька мільйонів гривень.

Управлінням інвестицій та економічного розвиту спільно з фінансовим управлінням проведено аналіз сплати податків підприємцями, які здійснюють діяльність на вулиці Богдана Хмельницького, а саме за даними Дрогобицької податкової інспекції свою діяльність здійснює 47 суб’єктів господарювання. Тільки половина з них – 24 суб’єкти, сплачують до місцевого бюджету податок на доходи фізичних осіб та земельний податок. Так, від початку року сумарно сплачено 778,1 тисяч гривень: 699, 7 тис. грн – ПДФО та 177,4 тис. грн – земельного податку. Левову частку податку у розмірі 515 тис. грн сумарно сплачує два підприємства – ПВКП «СКАНДІЯ» та МПП «МАК». Ця сума становить 66% або 2/3 від загальної суми податку, які сплачують підприємства, зареєстровані на вулиці Богдана Хмельницького. Решту підприємств сплачує можливий мінімум або ж взагалі не платять податків до бюджету Дрогобицької МТГ.

Зважаючи на це, питання капітального ремонту вулиці Богдана Хмельницького наразі залишається відкритим. Натомість апеляція підприємців до місцевого самоврядування щодо ремонту дороги не є зовсім об’єктивною, адже наведені факти щодо сплати податків породжують питання справедливого врегулювання ситуації.

Перейти до вмісту