Як відзначати різдвяні та новорічні свята в умовах повномасштабної війни? У Дія Центрі відбудеться круглий стіл

17:04 5 Грудня 2022

Впродовж кількох останніх тижнів суспільство активно обговорює тему відзначення різдвяних та новорічних свят в умовах повномасштабної війни з російським агресором. В Україні загалом та в Дрогобицькій громаді зокрема думки у суспільстві щодо святкування розділилися: одні вважають, що святкувати в умовах війни – зайве, а встановлювати декорації – недоречно, інші – вважають, що святкувати потрібно, щоб демонструвати перед ворогом свою незламність.
У цій всій історії авторитетною є думка Церкви. Тим більше, у громаді активно обговорюється дата святкування Різдва – 25 грудня чи 7 січня.

Днями в мережі Інтернет з’явилися публікації, у яких керівництво Церкви дає відповіді на це питання.

Управлінням цифровізації, інформаційної політики та комунікацій міської ради також було проведено опитування серед громади.

Більше двох тисяч (2 249) мешканців взяли участь у відкритих електронних консультаціях щодо дати святкування Різдва Христового – 25 грудня чи 7 січня. Опитування тривали впродовж двох тижнів.

З них 81,3% висловили готовність перейти на святкування Різдва 25 грудня. 18,1% респондентів проголосували за святкування Різдва 7 січня. Попри це були поодинокі відповіді: «Суть не в даті», «Можна відзначати одразу дві дати», «25 грудня, але за умови, що переходимо всі спільно» та «Цьогоріч 7 січня. Зміна дати Різдва тягне за собою зміну дат багатьох свят. До цього треба звикнути».

Важливо, що вік респондентів становить від 18 до 60 років, з них: 83,8% відвідують греко-католицьку церкву, 11,6% – Православну Церкву України, інші – римо-католицьку чи протестантську.

Тема дати святкування Різдва з року в рік набирає все більшого розголосу.
Цьогоріч, окрім цього питання, є й інші, які цікавлять людей і викликають дискусії через війну щодо формату святкування, а також встановлення ялинки в межах міста та ряд інших. Ми вважаємо, що крапки над «і» в усіх цих темах мають розставити моральні авторитети громади, а саме – наше духовенство. Оскільки ми є структурним підрозділом, який в органі місцевого самоврядування відповідає за інформаційну політику та комунікацію, ми готувалися до Круглого столу і оголосили опитування серед мешканців громади. Ми свідомі, що питання дати святкування Різдва – це внутрішнє питання церкви. Тож нам важливо, щоб громада отримала відповіді на актуальні питання саме від духовенства міста.
У комунікації з громадою ми використовуємо інструменти електронної демократії. Таким чином нам вдається дізнатися думку громади та дійти згоди у багатьох актуальних питаннях. Сподіваємося, так буде і цього разу, – прокоментував начальник управління ЦІПК Зеновій Квасній.

Для того, щоб дати відповіді на актуальні питання та розставити крапки над «і», буде проведено круглий стіл, за участі духовенства, представників культури та істориків.

Круглий стіл відбудеться 7 грудня, о 14:00 у приміщенні ДІЯ Центру.

Охочих долучитися до обговорення, просимо реєструватися, надіславши контакти на е-скриньку [email protected].

Перейти до вмісту