Як адміністративні послуги у громадах стають більш доступними для мешканців

18:03 31 Березня 2021

Центр надання адміністративних послуг міста Дрогобича продовжує тісну співпрацю з Програмою «ULEAD з Європою». Завдяки цій програмі у приміщенні Центру надання адміністративних послуг покращено умови для очікування громадян. У залах очікування облаштовано зручні дивани у достатній кількості. Невдовзі якість умов планують покращити ще більше.

У ЦНАПі облаштовують місце для самообслуговування громадян. Громадяни зможуть за допомогою безоплатного використання місця для самообслуговування самостійно звернутися за отриманням адміністративних послуг, які надаються в електронній формі. Відтак, можливість самостійного замовлення послуги сприятиме наближенню адміністративних послуг до наших громадян.

У час, коли відбувається цифрова трансформація у сфері адмінпослуг, для отримання електронних послуг громадянам необхідно мати електронний цифровий підпис. Адже кожне створення електронного документу в будь-якому електронному сервісі завершується накладанням електронного цифрового підпису. Це передбачено Законом України «Про електронні довірчі послуги» та ст. 6 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Інформацію про кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг разом з інформацією про послуги, які вони надають, можна отримати за посиланням (https://czo.gov.ua/ca-registry, https://czo.gov.ua/trustedlist).

Для більш доступного ознайомлення зі всіма можливостями електронної демократії, що допоможе нашим мешканцям та представникам бізнесу отримувати послуги в онлайн режимі та значно спростить ведення бізнесу чи вирішити нагальні життєві ситуацій, Міністерство цифрової трансформації запустило освітній серіал про електронний цифровий підпис.

Кожен охочий може безкоштовно переглянути серіал на платформі Дія. Цифрова освіта за посиланням https://osvita.diia.gov.ua/courses/digital-signature.

Курс складається з семи серій тривалістю 4-9 хвилин та покликаний навчити наших громадян використовувати всі можливості електронного цифрового підпису та отримувати дедалі більше послуг зі свого комп’ютера чи смартфона, а саме:
– знати в яких життєвих ситуаціях може знадобитись електронний цифровий підпис;
– навчитись підписувати документи електронним підписом;
– вміти авторизовуватись на платформах за допомогою електронного підпису;
– знати як безпечно зберігати електронний підпис;
– знати, що таке електронний підпис та для чого він потрібен.

«В умовах сьогодення як на державному, так і на місцевому рівнях проводиться цифрова трансформація адмінпослуг. В умовах пандемії, такі дії сприяють громадянам безперешкодно отримувати послуги та мінімізувати небезпеку інфікування, перебуваючи у місцях загального скупчення. Черга, яку ми запровадили у ЦНАПі, також сприяє швидкому отриманню послуги громадянами. Єдине до чого закликаємо громадян, це – до цифрової освіти. Тільки разом ми зможемо будувати добре врядування та розумну громаду», – прокоментував заступник міського голови Володимир Коцюба.

Перейти до вмісту