Які зміни відбулись у процедурі реєстрації РРО?

8:32 30 Жовтня 2019

З початку року працівниками Центрів обслуговування платників Дрогобицького управління Головного управління ДПС у Львівській області зареєстровано 222 реєстратора розрахункових операцій, 961 книга обліку розрахункових операцій та 163 розрахункових книжки.

За рахунок запровадження електронного обміну документами між усіма суб’єктами відносин у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), виробник РРО, центри сервісного обслуговування, суб’єкт господарювання, ДФС та взаємодії інформаційних ресурсів ДФС, усі реєстраційні дії відтепер здійснюється в електронній формі через Електронний кабінет платника.

Так, з 19.04.2019 набрали чинності зміни до наказу Міністерства фінансів України від 14.06.2016 №547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій», якими запроваджена спрощена процедура реєстрації РРО та книг ОРО.

Фактично введено новий порядок реєстрації РРО та книг обліку розрахункових операцій (далі – книги ОРО), причому виключно за допомогою завірення всіх документів електронним цифровим підписом.

Зокрема, платник податків здійснює реєстрацію РРО та книги ОРО на базі однієї заяви без додатків.  Заява подається до органів ДФС в електронній формі через Електронний кабінет платника.

У Дрогобицькому управлінні звертають увагу на розповсюджену помилку, яку припускають платники податків при заповненні реєстраційної заяви. Так, до початку реєстрації платник податків має повідомити податкову службу про об’єкти і господарські одиниці, де буде застосовуватися РРО (форма №20-ОПП). Усі розділи реєстраційної заяви за формами 1-РРО та 1-КОРО підлягають обов’язковому заповненню. Особливу увагу платникам слід звернути на те, що графа «реєстраційний номер екземпляра» розділу 3 заяви за формою 1-КОРО має бути заповненою, заповнюється згідно даних реєстру екземплярів РРО; графа «ідентифікатор об’єкта оподаткування» розділу 3 заяви за формою 1-РРО та розділу 4 заяви за формою 1-КОРО заповнюється згідно з даними графи 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» повідомлення за формою №20-ОПП, поданого до контролюючого органу відповідно до вимог п.63.3 Податкового кодексу України.

З питань, що виникають при реєстрації РРО та книг ОРО слід звертатися до Центрів обслуговування платників  Дрогобицького управління за адресами:
м.Дрогобич, вул. Шевченка, 9, телефони для довідок: (03244) 3-72-81, 3-80-45;
м.Трускавець, пл. Чорновала,9, тел. (03247) 6-83-38;
м.Борислав, вул.Карпатська Брама,14 тел. (03248) 5-21-75.

Дрогобицьке управління
ГУ ДПС у Львівській області

Перейти до вмісту