«Якщо всі добросовісно сплачуватимуть податки – ми зможемо робити в рази більше!» – Тарас Кучма

15:15 23 Листопада 2021

Виконавчий комітет Дрогобицької міської ради затвердив проект бюджету Дрогобицької громади на 2022 рік. Фінансовим управлінням Дрогобицької міської ради було переглянуто всі показники надходжень та видатків, з урахуванням росту заробітної плати, інших складових бюджету та рекомендацій Міністерства фінансів України.

Бюджет Дрогобицької громади 2022 можна без перебільшення назвати бюджетом підтримки освіти, так як 60% видатків бюджету планують скерувати саме на освітню галузь громади. З метою підвищення якості освіти, покращення умов навчання в освітніх установах та реалізації навчально-виховних та патріотичних програм в закладах шкільної та позашкільної освіти Дрогобицької громади.

Що стосується надходжень, то головною складовою бюджету залишається податок з доходу фізичних осіб. Це податок, який сплачується з заробітної плати кожної особи, яка офіційно працює на підприємстві чи установі, яка зареєстрована та здійснює свою господарську діяльність на території громади.

Однак зі сплатою ПДФО досі існує чимало маніпуляцій. Нерідко існує практика, коли фактична діяльності бізнесу чи іншої установи провадиться на території Дрогобича чи Дрогобицької громади, а зареєстровані вони – в іншому населеному пункті. Відповідно податки такі підприємці сплачують до бюджету тої громади, де вони зареєстровані, хоч провадять бізнес і користуються усіма благами у Дрогобичі.

Таких випадків чимало, і проблема ця є актуальною для багатьох громад. Більше того чимало підприємців, щоб уникнути сплати податків в нашу громаду, свідомо змінюють місце реєстрації, переводячи свої податки до інших громад. І, незважаючи на те, що закон вимагає сплати податків за місцем фактичного здійснення діяльності, – методів впливу чи притягнення до відповідальності таких недобросовісних осіб немає.

«Люди повинні зрозуміти, що сплачені ними податки нікуди не діваються, нікуди не зникають. Вони формують бюджет громади і скеровуються на школи, садочки, лікарні, на інфраструктуру нашої громади. Це очевидно, ці зміни видно неозброєним оком, бо в це вкладено багато мільйонів! Якщо всі добросовісно сплачуватимуть податки – ми зможемо робити в рази більше» – наголосив міський голова Тарас Кучма.

В межах обговорення проекту бюджету на 2022 рік, було обговорено також цільові програми підтримки спорту та співфінансування проекту реконструкції міського стадіону «Галичина», який планують реалізовувати в наступному році.

Перейти до вмісту