Який чудовий і прекрасний світ нашої рідної мови…

20:20 24 Лютого 2020

Ти постаєш в ясній обнові,

     Як пісня, линеш, рідне слово,

     Ти наше диво калинове,

     Кохана материнська мово!

     Д. Білоус

 

Лише однією мовою людина думає, лише однією спілкується з найкращими друзями та зі своєю сім’єю. Бо це мова країни, де людина народилася, мова, якою рідна мати співала колискову, мова самого серця, самої душі.

Сьогодні  учнів 4-А класу гімназії №15 Іванко О.Ф., учитель початкових класів, запросила поринути у чудовий і прекрасний світ нашої рідної мови. Оксана Федорівна  провела  інтелектуальну гру « Авторалі».

Змагались 3 команди: « Переможці»(капітан Софія Кафлик), « Українці – переможці» (капітан Вікторія Янко), « Блискавки»( капітан Дем’ян Знак). Сильні знання, цікаві теми, різноманітні форми залишили по собі незабутні, яскраві враження, бо хлопчики були – « грозовими хмарами», а ніжні дівчатка – «лагідними сонечками».

Діти виконували різні завдання: записують одне й те саме слово, а потім протягом 3-5 хвилин кожен добирає до цього слова рими. Виграв той, хто написав найбільше слів, які римуються. Обрати слід іменник або прикметник.

Школярі завзято боролися, змагалися в ерудованості, взявши участь у інтелектуальній грі. Наша гра добігла до кінця, яку  присвятили її величності українській мові, щоб ще раз підкреслити, що те, чим ми повсякденно користуємося, те, чим оформлюємо свої думки, у що вливаємо емоції, є справжнім дивом, великим і прекрасним.

Першими до фінішу прибула команда « Українці – переможці», другими – команда «Блискавки», третіми – «Переможці».

Відомий український педагог Василь Сухомлинський писав: «Мова – це віконця, через які людина бачить світ. Багата мова – багатий духовний світ, розвинуте почуття краси слова – велика моральна культура. Убогість слова – це убогість думки, інтелектуальної, емоційної, естетичної товстошкірості».

Для кожної людини її мова – найкраща. Але в українській мові є щось насправді чарівне, щось співуче, ніжне, лагідне. Вона може бути сумною чи веселою, але водночас  щирою, відкритою, красивою. Велике спасибі за креативні, веселі ідеї та всебічний розвиток малечі.

Хай ніколи не зникає те почуття любові, щастя, гордості за свій народ, за те, що він не забув  мелодійність та красу своєї рідної української мови. Вона схожа на весну, на те, що ніколи не помре та не зів’яне.

 

 

Перейти до вмісту