«Щеплені пацієнти переносять недугу швидше та легше», – Наталія Стецик про штам «Омікрон» та шпиталізованих в Стебницьку лікарню

10:03 28 Січня 2022

Ковідна недуга набирає обертів – щоденно в КНП «Стебницька міська лікарня» ушпиталюють нових пацієнтів. За словами керівника медичного закладу Наталії Стецик, кількість шпиталізованих під кінець тижня почала зростати. Так, станом на ранок 27 січня в лікарні перебуває 74 хворих, із них 10 осіб – в реанімації.

За останню добу до нас поступило 20 пацієнтів, перед цим – 18. Більшість шпиталізованих люди віком 70+, які хворіють на супутні недуги. Ці хворі поступають із гарячками, недуга в них протікає стрімко та дає ускладнення на супутні захворювання, – розповідає медик.

Однак, як стверджують лікарі – в порівнянні із штамом «Дельта», який циркулював минулого року, штам «Омікрон» вирізняється тим, що менше вражає легені. Відтак в медказладах менше киснезалежних пацієнтів. За словами Наталії Стецик, у більшості хворих Стебницької лікарні – стан середньої важкості. Також медики відмітили, що вакциновані пацієнти ковідну недугу переносять набагато легше.

Багато хворих, які були вакциновані, штам «Омікрон» лікують амбулаторно за допомогою своїх сімейних лікарів. За статистикою, чимало вакцинованих пацієнтів одужують до 5-7 днів. Що не скажеш про не вакцинованих людей, – додає Наталія Стецик.

Медик підкреслює, що штам «Омікрон» на 90% схожий до звичайного ГРВІ та характеризується закладеністю носа, пиршінням в горлі, слабкістю, підвищеною температурою тіла. Виявивши в себе ці ознаки недуги, Наталія Стецик закликає мешканців звертатися до сімейних медиків, проходити обстеження, здавати аналізи та робити ПЛР або ж швидкі тести.

Кожен із недужих повинен зрозуміти та пам’ятати, якщо він легко переносить хворобу то не факт, що так її перенесуть люди, яких він інфікує. Тому самоізоляціє повинна бути на першому місці. Не будьмо байдужими до свого здоров’я та здоров’я оточуючих, бережімо один одного. Лиш так зуміємо подолати вірус, – закликає Наталія Стецик.

Перейти до вмісту