Чому потрібно підвищувати тариф на послуги водопостачання та водовідведення?

11:41 23 Березня 2023

Водопостачання є базовою послугою для населення. Адже внаслідок її реалізації, люди щоденно отримують життєвонеобхідний продукт – питну воду в кранах.

У Дрогобицькій громаді послуги водопостачання та водовідведення КП «Дрогобичводоканал» надає місцевим споживачам та сусіднім громадам.

КП «Дрогобичводоканал» належить до 46 підприємств-ліцензіатів, робота яких чітко регламентується державою, а тариф на послуги затверджується Національною комісією з питань регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕ КП).

Як зазначає державний регулятор, тариф на послуги водопостачання та водовідведення залежить від особливостей виробництва та надання послуги, а саме: від джерела водопостачання, його віддаленості від споживачів, якості води в джерелі, застосованих технологій очищення, та найбільше – від обсягу реалізації послуг та стану основних фондів. Відтак у водоканалів, які мають невисокі обсяги реалізації води, велику протяжність мереж  –  тарифи вищі.

Наприкінці грудня 2022 року НКРЕ КП затвердила новий тариф на послуги водопостачання та водовідведення, який мав вступити в силу з 1 січня 2023 року. Однак згодом відтермінувала його. Було запропоновано поетапне введення нового тарифу – з 1 квітня та 1 липня 2023 року.

Яким був 2022 рік для КП «Дрогобичводоканал»?

Кожне підприємство вступає в новий рік з певними планами та розрахунками. А наприкінці року підбиває підсумки, внаслідок фактичних витрат та може оцінювати баланс співвідношення цих показників.

Відповідні розрахунки здійснив і Дрогобичводоканал. Однак війна внесла свої корективи в роботу, у зв’язку з чим фактичні видатки підприємства перевищили передбачені структурою тарифу на 19,8 мільйонів гривень.

За електроенергію довелось сплатити на 12 мільйонів гривень більше, за реагенти на 270 тис грн більше, амортизацію – на 333 тис грн більше. Витрати на ремонт основних засобів обійшлись на 2 мільйони 790 тисяч більше запланованих. Паливно-мастильні матеріали обійшлись на 2 мільйони 956 тис грн дорожче. Банківські витрати збільшились на 690 тис грн. І навіть податки впродовж року виросли на 518 тис грн, порівняно з запланованим рівнем.

Тому впродовж усього 2022 року КП «Дрогобичводоканал» вимушено затягував паски, аби заплатити всі рахунки та не заганяти підприємство в боргову яму.

У підсумку року КП «Дрогобичводоканал» за рахунок неповного виконання інвестиційної програми  та обмеження у виплаті середньомісячної зарплати (на підприємстві вона становить 13,5 тис. грн., коли у Львівській області – 15 тис. грн) справилось з  викликами і зуміло зберегти безперебійне надання послуг у регіоні.

Робота підприємства забезпечила сплату мільйонних податків. Протягом 2022 року «Дрогобичводоканал» сплатив 41 млн грн податків до бюджетів різних рівнів, що неабияк впливає на величину тарифів на послуги.

Що буде далі і яким буде тариф на воду у 2023 році?

Так як тариф на 2023 рік не був вчасно введений, – підприємство вже третій місяць живе за старим, збитковим тарифом, при якому фактичні видатки перевищують планові, економічно обґрунтовані, на 1,6 млн грн щомісячно.

При цьому рівень реалізації послуг з централізованого водопостачання за останні десять років знизився на 35%. В об’ємному еквіваленті – підприємство збуває на 2,44 мільйони метрів кубічних води менше.

Цьогоріч тариф на водопостачання та водовідведення планується підвищити  у квітні та липні.

Щодо розміру зміни тарифів, то на першому етапі (з 1 квітня) тариф має зрости в середньому на 12,3%, а на другому етапі – на 14,1%.

В середньому, як зазначає державний регулятор, за два етапи перегляду тарифів витрати родини з 2-3 осіб можуть зрости в середньому до 60 гривень на місяць.

Державний регулятор мотивує своє рішення «дотриманням балансу інтересів споживача, – це політичний термін, який не має нічого спільного з економічною доцільністю. Бо де ж тоді баланс інтересів надавача послуг, який змушений працювати за тарифом, що ледь перетинає межу збитковості?

Загальна заборгованість споживачів на 01.03.2023 року становить 37,6 млн грн, з яких 22,5 млн грн – заборгованість населення. А за 2022 рік приріст заборгованості населення становила 5,6 млн грн.

Підприємство веде систематичну  претензійно-позовну роботу з боржниками. За 2022 р. подало позовних заяв до суду на 8,4 млн грн, відкрито виконавчих проваджень на суму 2,8 млн грн. Впродовж року з цієї суми виконавчою службою стягнено з боржників лише 168 тис. грн, які надійшли на рахунок підприємства.

Вода КП «Дрогобичводоканал» – одна з кращих за якістю

Якість води з водозаборів Гірне та Уріж є однією з кращих за якістю не лише в Україні, але й за її межами. Це підтверджено неодноразовими дослідженнями. Вивчення якості води лягло в основу низки наукових праць дітей (Малої академії наук) та дорослих науковців.

Однак з загальної протяжності мереж водопостачання КП «Дрогобичводоканал», яка становить 236,4 кілометри, 41% експлуатується вже більше 50 років. Зношеність мереж спричинює витоки та аварійні ситуації. За останній рік таких було 968. Окрім цього працівниками було ліквідовано 1157 заторів та 27 аварійних ситуацій на каналізаційних мережах.

Незважаючи на складну економічну ситуацію та не введений вчасно тариф, підприємство працює над заміною мереж. Так протягом минулого року було замінено 1750 метрів погонних водяних труб. Але ці намагання не вирішують проблеми з мережами в цілому.

Якщо держава не робить капіталовкладень у побудову нових магістральних водогонів, то це може зробити власник підприємства – міська влада. Втім у бюджеті наразі також нема таких коштів, щоб їх скерувати на капітальне будівництво нового водогону.

До побудови водогонів можуть бути залучені інвестиції. Однак поки Україна не є у складі Євросоюзу, такий варіант залишається недосяжним.

Третій варіант – вартість побудови нового водогону може бути профінансована споживачами, тобто закладена у тариф. Законодавець передбачив такий механізм. За приблизними розрахунками фахівців, щоб провести сьогодні заміну ділянки водогону Гірне-Доброгостів, потрібно 1,2 млрд грн, ділянка від Доброгостова до Дрогобича обійдеться ще у 230 млн грн. Це колосальні витрати: з сьогоднішніх 28,62 грн з ПДВ за 1 куб м води ціна мала б зрости до 100 грн за 1 куб. м з ПДВ. У сучасних умовах такий тариф – непосильний фінансовий тягар для середньостатистичного споживача України.

Перейти до вмісту