Чому неможливо забезпечити гаряче харчування в школах та хто з учнів отримає компенсацію?

8:55 19 Жовтня 2022

Виконавчий комітет Дрогобицької міської ради затвердив рішення про реалізацію програми соціальної підтримки пільгових категорій школярів, які відповідно до затвердженого переліку мали б харчуватись коштом місцевого бюджету.

Від початку навчального року не вдається провести тендер на закупівлю послуг з організації гарячого харчування у школах. Така ситуація у ліцеях та гімназіях Дрогобича і Стебника та у сільських школах громади.

У вересні виконавчий комітет Дрогобицької міської ради прийняв рішення про підвищення тарифу на послуги гарячого харчування до 32 гривень. На той час, після проведених підрахунків, такий тариф був цілком обґрунтований. Однак ситуація в країні змінюється ледь не щоденно.

Через нестабільну економічну ситуацію та стрибки цін, ніхто з підприємців не зголошується до участі в тендері. Відповідно провести процедури закупівель не вдається ні відділу освіти, ні ліцеям та гімназіям, які оголошували тендер самостійно, – зазначив начальник відділу освіти Віталій Вовків.

У Дрогобицькій громаді діє рішення про безкоштовне харчування пільгових категорій школярів, але в силу обставин, харчуватись безкоштовно вони не можуть. Тому виконавчий комітет прийняв рішення про реалізацію програми соціальної підтримки для учнів шкіл громади.

Раніше така програма діяла для учнів сільських шкіл. Цьогоріч її дію поширять на всю Дрогобицьку громаду.

Відповідно до затвердженої програми, сім’ї, діти яких належать до пільгових категорій населення, отримають разову компенсацію з місцевого бюджету у розмірі 1500 гривень за дитину-пільговика.

Загалом у Дрогобицькій громаді таку виплату отримають 1868 осіб з числа пільгових категорій на загальну суму 2 мільйони 802 тисячі осіб.

Відповідно до затвердженого переліку, право на безкоштовне гаряче харчування у закладах загальної середньої освіти Дрогобицької міської ради, мають:

  • Діти-сироти,
  • Діти, позбавлені батьківського піклування,
  • Діти, із сімей, які отримують допомогу, як малозабезпечені
  • Діти учасників антитерористичної операції і прирівняних до них осіб та членів їх сімей, загиблих під час Революції Гідності,
  • Діти, один із батьків яких пропав безвісти чи помер під час захисту незалежності та суверенітету України,
  • Діти батьків, які мобілізовані до лав Збройних Сил України та приймають безпосередню участь у бойових діях, згідно довідки, виданої відповідною військовою частиною,
  • Діти внутрішньо переміщених осіб, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів,
  • Діти, які мають статус потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи та мають право на дану пільгу,
  • Діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.
Перейти до вмісту