Чому генератори не панацея для систем централізованого водопостачання та водовідведення?

14:52 2 Грудня 2022

У разі тривалого знеструмлення, системи централізованого водопостачання та водовідведення припинять функціонувати.

Безперервно живити систему водопостачання міста генераторами не вдасться.

Ми рахували, скільки треба генераторів, – зазначає головний інженер КП “Дрогобичводоканал” Василь Головко. – І зрозуміли, що це нереально. Йдеться про 99 генераторів різних потужностей від 7,5 кВт до 1500 кВт.

Зі слів головного енергетика підприємства Андрія Микитчина, за нормальних умов добове споживання електроенергії обходиться водоканалу 200 тис. грн. Щоб придбати добову кількість палива для 99 генераторів, потрібно 960 тис. грн. Йдеться про різницю в 5 разів!

Генератори, придатні для об’єктів водопостачання, мають виробляти змінний електричний струм з “правильною синусоїдою”, що необхідно для функціонування асинхронних двигунів насосних агрегатів. Такі генератори суттєво дорожчі від звичних, які сьогодні стали масовими у використанні, – додає головний енергетик водоканалу.

Втім не лише справа у космічних коштах. Генератори не зможуть працювати цілодобово. А будь-які перебої в їхній роботі призведуть до повного розбалансування гідравлічної системи, відновлення якої потребує довготривалого часу.

Все це не означає, що підприємство не вивчає альтернативи часткового короткотермінового генераторного живлення. Днями розпочата тендерна процедура із закупівлі 14 генераторів різної потужності, орієнтовна вартість яких становить 5,5 млн грн.

У разі блекауту генератори дадуть змогу видобути воду із свердловин, щоб потім цистернами доправити її до споживачів. Також у разі часткового знеструмлення насосних станцій третього підйому, завдяки яким вода подається на верхні поверхи багатоквартирних будинків, можна буде на декілька годин закачати воду мешканцям останніх поверхів за допомогою генераторів.

КП “Дрогобичводоканал”

Перейти до вмісту