Чи зросте вартість проїзду у громадському транспорті міста?

14:45 17 Березня 2021

Перевізник ДП «Дрогобицьке АТП» звернувся до керівництва міста з проханням переглянути існуючий тариф на пасажирські перевезення на діючих автобусних маршрутах загального користування міста Дрогобича.

Сьогодні тариф на проїзд у громадському транспорті становить 5 гривень. Цей тариф було затверджено рішенням виконавчого комітету Дрогобицької міської ради №280 від 20.11.2018 року. З того часу минуло три роки.

У зверненні перевізник обґрунтовує, що за цей період відбулися вагомі зміни вартості основних складових витрат. Зріс розмір мінімальної заробітної плати до 6000 грн. Більше, ніж на 20% зросла вартість паливно-мастильних матеріалів. Збільшилися витрати на утримання основних засобів, оплати інформаційних послуг для пасажирів. Відбулося зростання вартості інших необоротних матеріальних активів (оренда, страхування, ремонт, оплата комунальних послуг).

Збільшились витрати на утримання та обслуговування валідаторів для безготівкової оплати за проїзд, також витрати за програмне забезпечення автоматизованих систем оплати проїзду, систем GPS та інформаційних моніторів («Прогрес», «Сімбол», «Дозор») тощо.

У зв’язку з цим діючі тарифи на пасажирські перевезення не відшкодовують в повному обсязі фактичних витрат виконавця послуг, тобто ДП «Дрогобицьке АТП». Тоді як, згідно ст. 10 Закону України «Про автомобільний транспорт» тарифна політика на автомобільному транспорті має задовольняти підприємницький інтерес, забезпечувати розвиток автомобільного транспорту, стимулювати впровадження новітніх технологій перевезень, застосування сучасних технічних транспортних засобів, а також сприяти збільшенню можливостей суб’єктів господарювання щодо забезпечення потреб споживачів у послугах, залучення інвестицій у розвиток автомобільного транспорту та досягнення сталих економічних умов роботи.

«Пункт 1.6 Наказу Міністерства транспорту та зв’язку України №1175 від 17.11.2009 «Про затвердження Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирських перевезень автомобільним транспортом» зобов’язує нас провести відповідний розрахунок в сторону збільшення та переглянути рівень тарифів у зв’язку із такою суттєвою зміною умов виробничої діяльності та реалізації таких послуг, що не залежить від господарської діяльності нашого підприємства.
Це забезпечить повне відшкодування витрат на надання послуг та економічну стабільність ДП «Дрогобицьке АТП», своєчасне, якісне і в повному обсязі надання послуг всім категоріям споживачів, а це в свою чергу дасть можливість дотримуватися основних вимог законодавства в даній сфері.
У зв’язку з цим, прошу переглянути діючий тариф на пасажирські перевезення на міських маршрутах загального користування по місту Дрогобичу до рівня економічно-обґрунтованого показника», – йдеться у тексті звернення.

Наразі у відділі економіки розглядають доцільність підняття тарифів та їх економічне обґрунтування.

Перейти до вмісту