Чим небезпечний поліомієліт та чому важливо зробити щеплення від нього

14:20 11 Лютого 2022

Поліомієліт повернувся в Україну – зафіксовано два випадки паралітичного поліомієліту серед дітей у Рівненській та Закарпатській областях. Як розповідає Леся Остапенко, заступник головного лікаря з лікувальної роботи КНП «Дрогобицька міська поліклініка», ліків від цієї хвороби не існує, єдиний дієвий захист – щеплення. Зараз в Україні лише 80,1% дітей віком до 1 року отримали три дози щеплення від поліомієліту за необхідних 95%. На Львівщині ще нижчий показник вакцинації – наголошує Леся Остапенко.

За її словами – поліомієліт небезпечне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і навіть призвести до смерті. Недугу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Поліовірус поширюється непомітно і швидко. Найбільш вразливі до поліомієліту — діти до 6 років. В окремих випадках заразитися також можуть невакциновані дорослі. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч вражає саме дихальні м’язи.

Коли і як вакцинувати дітей від поліомієліту. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:
– у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкції);
– у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі).

Шести доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.
Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Якими є симптоми поліомієліту?

Рухові розлади: сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись за кілька годин. Невиліковний параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті.

Грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

Жодних симптомів: без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків. У такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції залишається непоміченою.

Медики закликають батьків перевірити, чи отримала дитина всі необхідні щеплення від поліомієліту. Якщо якась із доз пропущена – слід негайно звернутися до педіатра чи сімейного лікаря та зробити щеплення.

Де можна зробити вакцинацію?

В Україні вакцинація від поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у поліклінічних відділеннях міста.

За словами заступника головного лікаря з лікувальної роботи КНП «Дрогобицька міська поліклініка» Лесі Остапенко, їхня медична установа має в достатній кількості вакцин від поліомієліту, вакцина французького виробництва, безпечна, побічних ефектів не дає та добре переноситься – додає медик.

Додамо, в Україні з 1 по 22 лютого стартувала кампанія із вакцинації проти поліомієліту.

Перейти до вмісту