Через недосконалість законодавства за 4 роки з міського бюджету на зарплати в медицині довелося виділити майже 97 мільйонів гривень

14:45 15 Січня 2020

96 мільйонів 904 тисяч гривень — саме таку суму коштів впродовж 2016-2019 років з міського бюджету виділено додатково на закриття боргу з виплати зарплат в галузі охорони здоров’я Дрогобича та Стебника.

Інформацію щодо додаткових видатків надало фінансове управління Дрогобицької міської ради:
2016 рік – 25 млн 982 тис. грн.
2017 рік – 33 млн 877 тис. грн.
2018 рік – 16 млн 283 тис. грн.
2019 рік – 23 млн 714 тис. грн.

У відділі охорони здоров’я Дрогобицької міської ради наголошують, що причиною дефіциту є недосконалий механізм розподілу міжбюджетних трансфертів за надані медичні послуги. Тому очікують, що з 1 квітня 2020 року держава продовжить реформу охорони здоров’я. Після цього кошти через Національну службу здоров’я України надходитимуть безпосередньо до медичних закладів вторинного рівня, де пацієнтам надавалися послуги. Зараз кошти на мешканця спрямовують до бюджетів за місцем реєстрації (прописки) пацієнта. Органи місцевого самоврядування, своєю чергою, не зацікавлені повертати кошти іншим територіям, де надавались медпослуги їх мешканцям. Такому «небажанню» сприяє й Бюджетний кодекс, де у 93 статті не прописано, що районна чи міська рада зобов’язана укласти угоду на лікування своїх мешканців у закладах охорони здоров’я інших територій. На разі законом передбачено, що місцеве самоврядування «може» укладати угоду, чим і користуються суміжні території.

Зважаючи на систематичні дофінансування галузі охорони здоров’я, громада міста Дрогобича втрачає можливість отримати якісні ремонти доріг, тротуарів, житлового фонду, — зазначає міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

За його словами, громада міста взяла на себе весь тягар медреформи, за рахунок податків містян перекривається дефіцит коштів у галузі охорони здоров’я, і ще громада повинна страждати через пікети, перекриті дороги тощо. Більше того, пікети і перекриття доріг проводиться у Дрогобичі, з бюджету якого додатково на зарплату медикам лише у 2019 році виділено 23 мільйони 714 тисяч гривень. Участь у цих акціях брали медпрацівники, які в більшості є мешканцями Дрогобицького району. Натомість інші території не повертають кошти, а Дрогобицький район, частково, а якщо точніше, то лише 1/6 коштів за надані медпослуги їх мешканцям. Така ситуація також породжує низку питань. Парадоксально, але факт, що мешканці району обрали депутатів райради, які ж не підтримують повернення в повному обсязі міжбюджетних трансфертів місту за пролікованих хворих. І в результаті, ці ж виборці залишаються без зарплати, а пікетують і створюють незручності тим, хто в повному обсязі виплачує їм зарплату.

За кошти, які щорічно виділяли на дофінансування дефіциту із зарплати медикам, можна було давно забезпечити належні умови перебування, харчування та лікування для мешканців Дрогобича у міських лікарнях, а зрештою, забезпечити необхідними засобами медичний персонал.

«Ніхто не бажає знищувати галузь охорони здоров’я. Ми навпаки нарощуємо потенціал. За останні 4 роки ми інвестували понад 42 мільйони гривень у обладнання та 14,5 мільйонів гривень у ремонти закладів охорони здоров’я Дрогобича та Стебника. Департамент охорони здоров’я та департамент фінансів ОДА дають нам чіткі рекомендації, згідно з якими головні лікарі, які є керівниками комунальних некомерційних підприємств, зобов’язані привести штатну чисельність очолюваних установ до відповідних норм. Але ми сподіваємося, що другий етап реформи настане 1 квітня, і ситуація з фінансуванням на вторинній ланці буде вирішеною за рахунок Національної служби здоров’я України, коли кошти на пацієнтів не осідатимуть у місцевих бюджетах, а будуть спрямовані безпосередньо у заклади, де реально надається медична послуга пацієнтам. Зі свого боку ми продовжуватимемо інвестувати в обладнання, модернізувати заклади охорони здоров’я, щоб наші пацієнти отримували якісні послуги, щоб Дрогобич, який був і є, надалі залишався центром надання якісної медичної допомоги», — прокоментував ситуацію міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Ситуацію з нестачею коштів у 2019 році для закриття дефіциту зарплати у галузі охорони здоров’я вдалося вирішити. Місцеве керівництво, як і обіцяло, разом з обласним, доклали всіх зусиль, щоб медикам та персоналу повністю виплатили зарплату. Однак на початку 2020 року, до 1 квітня ситуація буде напруженою. Адже фінансування медицини, зокрема дефіцит заробітної плати, є не лише проблемою міста Дрогобича, а й в Україні загалом.

Залишається тільки знайти відповіді на декілька питань:

Чому, коли громада міста Дрогобича повністю розраховується за своїх пацієнтів з медичними закладами і додатково виділяє кошти на погашення дефіциту зарплати, пікети і перекриття доріг відбувається у Дрогобичі, а не перед тими адміністраціями, які систематично боргують кошти?

Чому самі ж працівники галузі охорони не оцінюють модернізацію, приміщень, адже за 4 останні роки у ремонти закладів охорони здоров’я Дрогобича та Стебника інвестовано 14,5 мільйонів гривень, а понад 42 мільйони гривень інвестовано у обладнання?

Чи не повториться ситуація з демонстраціями у період з 1 січня по 1 квітня 2020 року, допоки не вступить в дію другий етап реформи, який декларує Міністерство охорони здоров’я? І, якщо це повториться, то кому це буде вигідно, адже невдовзі грядуть чергові місцеві вибори?

Відповіді на ці питання є очевидними і це повинна розуміти не лише громада Дрогобича, а й району. Адже статистика показує скільки і звідки пацієнтів отримують послуги у медзакладах Дрогобича та Стебника. Також потрібно розуміти, що неминучим буде процес утворення об’єднаної територіальної громади, коли міста Дрогобича, Стебник та довколишні села об’єднаються і матимуть єдиний спільний медичний простір. Тому у 2020 році будь-які «гарячі» дії є недоречними. Популістичні гасла і віяння аж ніяк не проведуть якісних реформ. У цих процесах першість за фахівцями, експертами та обґрунтованими розрахунками.

Перейти до вмісту