Через недосконалість законодавства, у Стебницькій лікарні ніяк не запустять у дію утилізатор медичних відходів

13:46 2 Листопада 2021

Минулого року Стебницька міська лікарня придбала утилізатор медичних відходів – піч для спалювання масок, рукавичок, одноразових костюмів та інших медичних спецзасобів.

За словами начальника відділу охорони здоров’я ДМР Володимира Чуби – вартість печі, яку у липні 2020 року придбала Стебницька лікарня становила 200 тис.грн. Однак майже за два роки часу утилізатор медичних відходів так і не вдалося ввести в експлуатацію. Виною цьому недосконалість чинного законодавства – зазначає Володимир Чуба. Оскільки отримання дозвільних документів, окрім того, що затяжна процедура в часі, на додачу й доволі затратна – отримання дозвільних документів в рази дорожче за сам утилізатор та становить 500 тис грн.

Ситуація виглядає доволі парадоксально – вартість печі для утилізації медичних відходів ми придбали дешевше, ніж отримання відповідних дозволів та погоджень на неї, зауважує Володимир Чуба.

Як стверджує керівник КНП «Стебницька міська лікарня» Наталія Стецик, встановлення утилізаторів медичних відходів – цивілізований вихід з ситуації, коли медичні спецзасоби лікарів та маски в умовах пандемії COVID-19 будуть утилізовані не на смітниках, а ліцензованим методом.

Придбана піч відповідає всім вимогам та не становитиме загрози для забруднення зовнішнього середовища. Більше того, ці печі є обов’язковими у будь-якій лікувальній установі, яка спеціалізується на лікуванні ковідних пацієнтів, – запевняє керівник КНП «Стебницька міська лікарня» Наталія Стецик.

Також за твердженнями медика, на даний час Стебницька лікарня замовляє послугу з утилізації медичних відходів своїх працівників у приватних структур. В відділі охорони здоров’я стверджують – є сподівання, що впродовж листопада таки вдасся завершити процедуру із виготовлення документації для встановлення утилізатора медичних відходів в лікувальній установі.

Перейти до вмісту