Чергове судове рішення на користь громади і бюджету міста

11:48 11 Березня 2020

Ще в червні 2015 року Дрогобицька міська рада прийняла рішення, згідно з яким ОК «Гаражний автолюбитель» надано дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення двох земельних ділянок на вул. Є. Коновальця у Дрогобичі.

Невдовзі, своїм рішенням № 1722 від 23 вересня 2015 року Дрогобицька міська рада надала ОК «Гаражний автолюбитель» дві земельні ділянки на вул. Є.Коновальця в м. Дрогобичі площею 10000 кв.м, кожна, для обслуговування кооперативу строком на 3 роки.

Відповідно до цього рішення, ОК «Гаражний автолюбитель» зобов’язали протягом трьох місяців укласти з Дрогобицькою міською радою договори оренди даних земельних ділянок на вул. Є.Коновальця в м. Дрогобичі.

Кооператив, без поважних причин, не уклав договори оренди у надані строки.

У 2016 році ОК «Гаражний автолюбитель» звернувся із заявою про продовження дії рішення Дрогобицької міської ради № 1722 від 23 вересня 2015 року в частині строку наданого для укладення договорів оренди.

Прохання кооперативу задоволено, і рішенням Дрогобицької міської ради № 466 від 30.11. 2016 року було продовжено термін дії п. 2.10 та п. 2.11 рішення Дрогобицької міської ради від 23 вересня 2015 року № 1722. Таким чином ОК «Гаражний автолюбитель» повторно отримав трьохмісячний термін на укладення договорів оренди землі для законного користування названими вище земельними ділянками.

Однак, станом на сьогоднішній день ОК «Гаражний автолюбитель» договори оренди не уклав, хоча і надалі продовжує користуватися цими земельними ділянками.

Згідно зі ст. 206 Земельного кодексу України: «Використання землі в Україні є платним. Об’єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону», тому, на розпорядження міського голови виконавчими органами Дрогобицької міської ради проводиться інвентаризація земельних ділянок в м. Дрогобичі.

З метою впорядкуванню земельних відносин у Дрогобичі та приведення цих відносин у відповідність до чинного законодавства, в червні 2019 року відбулось засідання комісії про відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, яка діє на підставі Порядку визначення та відшкодування збитків, заподіяних внаслідок невикористання земельних ділянок, самовільного зайняття земельних ділянок та використання земельних ділянок з порушенням законодавства про оплату за землю, затвердженого рішенням Дрогобицької міської ради від 26.04.2012 року № 603. Комісія визначила, що безпідставно збережені ОК «Гаражний автолюбитель» кошти у виді неоплаченої орендної плати за користування двома земельними ділянками площею 10000 кв.м. та площею 10000 кв. м. на вул. Є. Коновальця в м. Дрогобичі за період з 05.11.2016 року по 04.11.2019 року без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї земельної ділянки і які підлягають поверненню Дрогобицькій міській раді становлять 765322,5 грн.

Після цього Дрогобицька міська рада ще тривалий час вела з кооперативом перемовини щодо незаконності користування зазначеними земельними ділянками та необхідності оплати за користування ними.

Так, представники виконкому Дрогобицької міської ради, прагнучи вирішити це питання в позасудовому порядку за принципами доброзичливості та взаєморозуміння 24.07.2019 звернулись листом до ОК «Гаражний автолюбитель» з пропозицією добровільно повернути в міський бюджет безпідставно збережені кошти внаслідок використання земельних ділянок міської громади без належних на то підстав.

Перемовини з кооперативом не дали бажаного результату і тоді Дрогобицька міська рада вимушена була звернутись у Господарський суд Львівської області з позовом до ОК «Гаражний автолюбитель» про стягнення з кооперативу на користь Дрогобицької міської безпідставно збережені кооперативом кошти в розмірі 765322,5 грн.

Господарський суд Львівської області 5 лютого 2020 року задоволив позовні вимоги Дрогобицької міської ради.

Додатково необхідно зазначити, що це не перше судове рішення в таких спорах на користь Дрогобицької міської ради.

Так, рішенням Господарського суду Львівської області було вирішено стягнути з ГО «Мрія» на користь Дрогобицької міської ради 801 899,08 грн. збитків та 13 615,18 грн. судового збору. У результаті виконання даного судового рішення ГО «Мрія» додатково понесло витрати, у вигляді виконавчого збору в розмірі 10% від суми боргу. Одночасно, Дрогобицька міська рада пішла на зустріч боржнику, і ухвалою Господарського суду Львівської області від 31.01.2019р. було затверджено мирову угод між ГО «Мрія» і Дрогобицькою міською радою, згідно з якою погоджено розстрочення оплати збитків та судового збору.

Сподіваємось, що керівництво і члени ОК «Гаражний автолюбитель» скористаються можливістю розстрочити суму боргу, що допоможе зменшити фінансове навантаження на кооператив.

Дрогобицька міська рада вкотре звертається до землекористувачів не забувати про їх обов’язок використовувати землі міста виключно в порядку і на умовах встановлених чинним законодавством.

Перейти до вмісту