Церемонію вручення Міжнародної премії ім. Івана Франка цьогоріч проведуть просто неба

13:56 16 Червня 2020

Вже традиційно п`ятий рік поспіль у Дрогобичі 27 серпня відбудеться урочисте вручення Міжнародної премії імені Івана Франка. Дата 27 серпня обрана не випадково – це день народження Великого Каменяра Дрогобиччини та України Івана Франка. Місія Міжнародної премії імені Івана Франка полягає у тому, щоб популяризувати творчість Каменяра та розкрити світові його різноплановість.

Однак цьогорічну Церемонію, через карантин, проведуть не як зазвичай у приміщенні Народного дому імені Івана Франка, а просто неба.

Про це йшлося у понеділок, 15 червня, під час зустрічі директора Міжнародного фонду Івана Франка Ігоря Куруса, міського голови Дрогобича Тараса Кучми, начальника організаційного відділу Ірини Кушнір, заступника начальника відділу культури та мистецтв Галини Клепач, директора Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдана Лазорака та директора Народного дому Петра Коса з приводу обговорення організаційних моментів щодо вручення Міжнародної премії імені Івана Франка.

Облаштувати церемонійну зону заплановано на площі біля пам`ятника Івану Франку.

Як зазначив директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус, ім`я цьогорічного лауреата Міжнародної премії ім. Івана Франка стане відомим безпосередньо на Церемонії, а не заздалегідь, як це було завжди. Зараз на розгляд Міжнародного журі подано наукових роботи 3 номінантів:

– монографію «Маленький дорослий: Дитина й дитинство в Гетьманщині ХVІІІ ст.» доктора історичних наук, професора кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка ІГОРЯ СЕРДЮКА (Україна);

– монографію «Віражі Франкового духу: Світогляд. Ідеологія. Література» директора Інституту Івана Франка НАН України ЄВГЕНА НАХЛІКА (Україна);

– монографію «Beau Monde on Empire’s Edge: State and Stage in Soviet Ukraine» («Бомонд на краю імперії: держава та сцена в радянській Україні») професорки історії Стетсонського університету МЕЙГІЛ К. ФАУЛЕР (США).

За словами директора Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдана Лазорака, у вихідні дні опісля проведення Церемонії вручення Міжнародної премії імені Івана Франка у Нагуєвичах відбудеться традиційний етнофестиваль.

«Спільними зусиллями ми завжди на високому рівні проводили цю подію у нашому місті. Цього року, зважаючи на світову пандемію коронавірусу, ми змушені підлаштовуватись під нові умови та дотримуватись усіх заходів захисту, однак впевнений, що це ніяк не вплине на загальну значущість та грандіозність заходу», – звернувся до присутніх міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Нагадаємо, започатковувачем вручення міжнародної премії Івана Франка є Міжнародний фонд Івана Франка — недержавна благодійна організація, діяльність якої спрямована на підтримку розвитку україністики та суспільно-гуманітарних наук, просування та популяризацію наукового та творчого доробку Івана Франка. Фонд створено у червні 2015 року. Ініціатором створення Фонду є внук Івана Франка — Роланд Франко.

Співорганізатором вручення міжнародної премії Івана Франка у Дрогобичі є Дрогобицька міська рада.

Перейти до вмісту