Хто і скільки боргує за користування землею у Дрогобицькій громаді?

12:58 2 Липня 2021

30 червня відбулося чергове засідання комісії з визначення збитків власникам землі та землекористувачам. Засідання відбулося під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів, керуючого справами виконкому, голови комісії Володимира Коцюби. Комісією розглянуто питання щодо виявлення та вжиття заходів до недобросовісних землекористувачів, які користуються земельними ділянками на території Дрогобицької міської ради без належних документів, з порушенням порядку плати за землю.

У засіданні взяли участь начальниця фінансового управління Дрогобицької міської ради Оксана Савран, начальник управління правового забезпечення Дрогобицької міської ради Андрій Швацький, заступник начальника відділу у місті Дрогобичі Міськрайонного управління у Дрогобицькому районі та місті Дрогобичі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області Тарас Греділь, представник Дрогобицького відділення ГУ ДПС України у Львівській області Марія Шипайло, в.о. начальника управління майна громади виконавчих органів Дрогобицької міської ради Мар’яна Свідовська. Крім членів комісії також був присутній староста міста Стебника Тараса Городиський.

На засіданні розглянуто питання щодо користування земельними ділянками підприємством АТ «Концерн Галнафтогаз». Підприємство було належним чином повідомлено про дату і час засідання комісії, однак представник не з’явився, тому питання розглядалося без його участі. АТ «Концерн Галнафтогаз» має в оренді земельні ділянки площею 10 475 кв.м. на вул. Стрийській, площею 1760 кв.м. на вул. Самбірській, площею 4230 на вул. Стрийській, площею 3300 кв.м. на вул. Самбірській під об’єктами нерухомого майна (автозаправки). Неодноразові звернення міської ради до АТ «Концерн Галнафтогаз» про внесення змін до договорів оренди землі у зв’язку з новою нормативно грошовою оцінкою залишилися без відповіді. Вартість втрат до міського бюджету від недоотриманої орендної плати з орендаря становить разом за 4 земельні ділянки за 1 рік 515 223, 24 грн. Боржнику підготовлено вимогу з розрахунками збитків та буде направлено для досудового врегулювання спору.

Крім цього відомо, що АТ «Концерн Галнафтогаз» використовує без належних документів земельну ділянку площею 5000 кв.м. у межах села Почаєвичі. Прийнято рішення перевірити інформацію щодо неї в Державному земельному кадастрі, в Державному реєстрі речового права на нерухоме майно та після цього додатково прийняти рішення щодо можливості стягнення збитків з недобросовісного землекористувача.

МКП «ГеяНа» має заборгованість перед Дрогобицькою міською радою за орендну плату за землю в розмірі 141 327, 02 грн. Боржнику було підготовлено Вимогу про негайне погашення заборгованості. Оскільки термін її розгляду сплив, а кошти не поступили, питання стягнення боргу вирішуватиметься у судовому порядку.

На виконання рішення міської ради від 24 червня 2021 року №456 «Про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою по інвентаризації земельних ділянок», комісією з визначення збитків власникам землі та землекористувачам прийнято рішення щодо розробки документації на земельні ділянки на території м. Стебника площею 1700 кв.м. на вул. Грушевського, площею 1200 кв.м. на вул. Трускавецькій. Після розробки документації буде можливість здійснити розрахунок суми збитків, які завдані недобросовісними землекористувачами за зазначеними адресами.

Комісією заслухано старосту міста Стебник Тараса Городиського, який відзначив, що значна кількість користувачів земельних ділянок у місті Стебнику продовжують користуватися земельними ділянками без наявних документів. Комісією здійснювалося обстеження території ВАТ «Прикарпатбуд», яке не здійснює орендної плати за землю, однак здає в оренду нежитлові будівлі, тобто здійснює підприємницьку діяльність. Комісією прийнято рішення перевірити інформацію щодо здійснення плати за землю даним підприємством, перевірити наявні правовстановлюючі документи на землю та після опрацювання одержаної інформації розглянути питання повторно для можливого стягнення збитків.

Також староста Тарас Городиський повідомив, що необхідно розглянути питання користування земельною ділянкою ДП «Полімінерал». Комісією прийнято рішення з’ясувати в органах державної податкової служби щодо стану сплати ха землю підприємством, уточнити дані в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про власників підприємства. Після опрацювання інформації питання розглянути повторно для можливого стягнення збитків у вигляді неодержаної плати за землю.

«Наповнення місцевого бюджету – основне завдання. Плата за оренду землі – це важливе джерело надходжень до бюджету. Після утворення Дрогобицької територіально громади, витрати суттєво зросли. Тому Комісія докладає максимальних зусиль, щоб боржники сплатили у повному обсязі суми кошті за користування землею», – прокоментував Володимир Коцюба.

У підсумку проведеної роботи комісії з визначення збитків власникам землі та землекористувачам станом на 30.06.2021 року до міського бюджету поступило 712 694,06 грн. з плати за землю від ПрАТ «Львівський холодокомбінат».

Перейти до вмісту