У хорватському Ліпіку вшанували Івана Франка. Участь в урочистостях взяла делегація з Дрогобича

16:27 6 Вересня 2022

У межах відзначення 166-ї річниці з дня народження Івана Франка офіційна делегація з Дрогобича на чолі з міським головою Тарасом Кучмою взяла участь в урочистостях, які днями відбулися у хорватському місті Ліпік.

Ліпік має особливе відношення до України та Дрогобиччини зокрема, позаяк у березні-квітні 1908 року в цьому місті перебував на лікуванні Іван Франко.

З ініціативи посольства України в Хорватії та завдяки зусиллям української громади в 2011 році в Ліпіку було встановлено пам’ятник Іванові Франку. Хорватське місто-побратим долучається до вшанування пам’яті видатного українця та з нагоди 166-ї річниці з дня народження Івана Франка провело урочистості та фольклорний фестиваль. Почесними гостями на цих заходах стали дрогобичани.

Надзвичайний і повноважний посол України в республіці Хорватія Василь Кирилич, голова Дрогобицької громади Тарас Кучма та міський голова Ліпіка Вінко Касана спільно поклали квіти до підніжжя пам’ятника Іванові Франку.

Програма візиту включала в себе офіційні зустрічі, урочистості з нагоди вшанування пам’яті Івана Франка та участь у фольклорному фестивалі, де неповторну творчість українського народу демонстрував Заслужений Прикарпатський Ансамбль пісні та танцю України «Верховина». У зустрічах з керівниками м. Ліпік і всієї громади, до якої входять 25 інших населених пунктів, з представниками обласної адміністрації у місті Пожега було проговорено перспективи поглиблення україно-хорватської співпраці в соціально-гуманітарній, культурній та економічній сферах.

«Ми вдячні хорватському народу за солідарність, за підтримку, надану українцям, які постраждали від війни і опинились у складних обставинах. Особливо символічним для нас є вшанування хорватським народом українського Генія Івана Франка, – який вчив своєю творчістю, як бути свідомим сином свого народу. Вчив боротись і не здаватись, бо був сином народу, що вгору йде. Ми теж сини цього народу і ми продовжуємо нашу боротьбу. Перемога буде за нами!» – наголосив міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Після офіційних заходів делегація з Дрогобича мала змогу оглянути місцеве винне виробництво та відвідати конюшні, на яких утримують одну з найбільш рідкісних порід коней – ліпіціанів.

Яскравим проявом культурної співпраці, яка є між Україною та Хорватією вже сьогодні, став виступ ансамблю «Верховина» на сцені фольклорного фестивалю пісні і танцю в місті Пожега, під час урочистої церемонії до 166-річчя від дня народження Каменяра, за участі надзвичайного і повноважного посла України в Хорватії Василя Кирилича.

«Нещодавно до мене дзвонив один хорват, який не має багато коштів щоб допомогти, але хоче їхати в Україну та долучитись до її захисту. Я був свідком, коли хорватська жінка, мати трьох дітей, прийняла до себе ще одну сім’ю і трьох дітей з України і віддає їм більше, ніж може дати своїм дітям. Я маю щоденну комунікацію з послами інших країн і знаю, як приймають українців в інших країнах. Хорватське серце – велике. Тому я щиро дякую хорватам і хорваткам за ту велику допомогу, яку вони надають Україні в цей непростий час» – наголосив у своїй промові Василь Кирилич.

Завершальним акордом візиту стала зустріч з українською громадою в місті Загреб, недільна літургія у церкві Святих Кирила і Мефодія, а також незабутній виступ «Верховини» на сцені хорватської столиці.

Варто наголосити, що Ліпік – місто, яке дуже постраждало у війні за незалежність Хорватії 1992-1995 роках. Масштаби руйнувань, яких зазнало це місто, прирівнюють до тих, яких зазнало місто Вуковар.

З огляду на історичні обставини, хорватський народ демонструє вагому підтримку та солідарність з Україною у війні проти російського агресора.

Хорватське місто-побратим Ліпік від початку повномасштабного вторгнення росії на українські землі неодноразово передавало Дрогобичу гуманітарну підтримку. Отримана допомога включала в себе апарат коагуляції для лікування судин, медичні халати для медсестер та інші засоби індивідуального захисту, перев’язочні матеріали. В ході візиту до Хорватії, Дрогобичу передали гуманітарну допомогу у вигляді необхідних медичних засобів.

Перейти до вмісту