У селі Новошичі за зверненням мешканців комісія здійснила перевірку свиноферми

11:58 30 Липня 2021

У зв’язку зі скаргами мешканців с. Новошичі на свиноферму ТзОВ «Барком», комісією у складі працівників виконавчого комітету Дрогобицької міської ради та Дрогобицького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області проведено обстеження у селі Новошичі зі залученням фахівців акредитованої лабораторії ТзОВ «Компанія «Центр ЛТД» для проведення лабораторних досліджень проб атмосферного повітря (заміри аміаку та сірководню).

У відібраних пробах атмосферного повітря перевищення гранично допустимих концентрацій досліджуваних речовин аміаку та сірководню не виявлено (відповідно до протоколів дослідження повітря населених місць, виданих вимірювальною лабораторією ТзОВ «Компанія «Центр ЛТД»).

Про це повідомляють в управлінні інвестицій та економічного розвитку.

Перевірка документів ТзОВ «Барком» показала, що технологічний цикл утримання свиней закритий та безвідходний, гній від тварин каналізаційною системою подається у дві закриті лагуни для зберігання та біологічного анаеробного очищення (без доступу повітря). На виході утворюється гній (гумус), який використовується у сільському господарстві як високоякісне органічне добриво.

Під час роботи комісії представники ТзОВ «Барком» повідомили про заходи, які вже здійснені підприємством для зменшення рівня викидів. А саме:
– Вивезення відходів виробництва на поля проводиться відповідно до розробленого графіку (весняно-осінній період) з одночасним заробітком в грунт. В літній період вивезення відходів виробництва на поля не проводиться.
– Для зменшення виходу аміаку на 10-20% до кормів добавляють комбікормову добавку.
– У 2017 році по периметру підприємства було насаджено хвойні дерева.

Представниками комісії спільно з громадою с. Новошичі було обговорено заходи, які планується здійснити з метою зменшення рівня викидів, введення новацій для зниження рівня викидів в атмосферне повітря, погоджено час та дату вивозу відходів виробництва на орендовані поля, обговорено систему оповіщення населення про діяльність підприємства.

Представникам ТзОВ «Барком» наголошено, що незважаючи на раніше проведені заходи, безпека мешканців навколишніх сіл повинна залишатись першочерговим завданням підприємства. На сьогоднішній день представниками підприємства, членами комісії та старостою села Новошичі проводиться узгодження графіків викидів відходів та шляхи оповіщення мешканців.

Перейти до вмісту