У Палаці мистецтв музею “Дрогобиччина” презентували творчість молодого художника Ігоря Мариняка

14:30 13 Лютого 2020

Минулої неділі музей «Дрогобиччина» подарував своїм гостям гарну імпрезу.

У Палаці мистецтв презентували творчість молодого художника Ігоря Мариняка. Митець впевнено торує свій шлях в мистецтві, про що свідчить його участь у численних культурно-мистецьких проектах в Україні і за кордоном.

Як відзначила директор музею Алла Гладун у своєму виступі на відкритті виставки, – автор сміливо і несподівано поєднує абстракціонізм і реалізм у своїх творах. Пропускаючи пленерні зображення (урбаністичні краєвиди, пейзажі, натюрморти, портрети) через призму складних філософсько-мистецьких асоціацій, отримує напрочуд органічний, емоційно-настроєвий, цілісний, художній образ. Образ, якому притаманні романтизм, ліричність, витончена чуттєвість.

Про успіхи, досягнення, етапи становлення художника, а також про своє сприйняття його творчої манери говорила куратор виставки, завідувач відділу європейського мистецтва Надія Кікта.

Глибоко і всебічно аналізував художній стиль, техніку, особливості малярства молодого художника його колега – Володимир Сірко з Галича.

Як завжди ґрунтовним було трактування творчості Ігоря Мариняка, яке прозвучало з уст постійного шанувальника музею, музикознавця Володимира Грабовського. На його думку, серйозне мистецтво залишається елітарним і не викликає, на жаль, зацікавлення у широкого кола глядачів. Разом з тим, він щиро подякував музею за постійну культурно-просвітницьку діяльність.

Цей дискурс про елітарність і масовість високого мистецтва (музичного, образотворчого…) отримав жваве обговорення присутніх на виставці.

Надзвичайно високу фахову оцінку робіт свого колеги висловила відома дрогобицька мисткиня Олеся Сікора, яка особливо акцентувала на умінні Ігоря Мариняка працювати з кольором, творити складні барви і бути винятково чесним із глядачем (без кон’юнктури і маніпуляцій).

Відомий дрогобичанин Остап Федоришин відзначив вдале привнесення архітектурних акцентів при творенні образів художником Мариняком і слушно зауважив, що митець володіє значно більшим ступенем свободи, ніж архітектор і має значно більше можливостей для самореалізації.

Присутній на відкритті товариш художника Богдан Олексюк, відомий колекціонер, ділився міркуванням про те, як надзвичайно важливо  підтримувати молодих митців, сприяти і допомагати їм робити перші кроки.

Виставка справді стала цікавою імпрезою, від якої отримали задоволення численні глядачі, та й сам винуватець свята – Ігор Мариняк, який висловив своє захоплення дрогобицькою публікою, її обізнаністю в образотворчому мистецтві та шляхетністю. До речі, вернісаж викликав інтерес і у багатьох наших художників, які були присутні цього дня у Палаці мистецтв.

Загалом, сонячний, зимовий день був наповнений м’якими і теплими барвами для усіх, хто завітав у відділ європейського мистецтва музею «Дрогобиччина».

Інформація музею “Дрогобиччина”

 

Перейти до вмісту