У Ліцеї №2 та Ліцеї №3 провели консультації з педагогами щодо стратегічного розвитку галузі освіти

15:36 24 Лютого 2023

На державному рівні відбувається трансформація сфери освіти з метою забезпечення та надання нових, якісних освітніх послуг, починаючи від дошкільної освіти та закінчуючи вищою.

Сфера освіти Дрогобицької громади не виключення — вона також проходить трансформаційні процеси. Ключова мета — якісні, конкурентоспроможні знання та комфортні умови навчання для учнів.

Міністерство фінансів спільно з Міністерством освіти та науки розробили певні формули, відповідно до яких має відбуватись наповнюваність класів та скерування держсубвенції. Оскільки незбалансована освітня мережа та недостатньо заповнені школи породжують ситуацію, коли зростає дефіцит бюджетного фінансування з боку держави, тоді дофінансовувати галузь доводиться з місцевого бюджету.

У результаті — низька наповнюваність шкіл призводить до того, що з місцевого бюджету потрібно дофінансовувати видатки в освіті на зарплати педагогам. Натомість ці кошти можна було б скерувати на розвиток навчальних установ. Провести ремонти в закладах освіти, закупити сучасний освітній інвентар, покращити благоустрій територій тощо.

З огляду на це, у навчальних закладах проводять консультації керівництва громади з педагогічними колективами закладів освіти. Днями такі зустрічі провели у Дрогобицькому ліцеї №2 — керівник Лариса Панькевич та у Ліцеї №3 імені В’ячеслава Чорновола — керівник Оксана Чайковська.

За словами керівника відділу освіти Віталія Вовківа, зараз ведеться активна робота над напрацюванням стратегії розвитку освіти Дрогобича та територіальної громади до 2027 року.

Перед кожним навчальним закладом стоїть завдання — обрати чи вони будуть функціонувати як гімназія, чи як ліцей. Мета цих зустрічей — провести консультації з освітянами, щоб роз’яснити проблеми та їх причини, і спільно дійти до розуміння, як освітня мережа буде функціонувати надалі, — прокоментував Віталій Вовків.

На зустріч з освітянами також прибули міський голова Дрогобича Тарас Кучма та керівник КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка.

Володимир Кондзьолка презентував присутнім аналітичні розрахунки щодо впливу фінансових та демографічних факторів на розвиток середньої освіти у Дрогобицькій громаді, механізм та структуру фінансування зарплати педагогів та розрахунки по освітній субвенції починаючи з 2018 року та безпосередньо на новий 2023 рік.

Так, згідно аналітичних розрахунків у 2021 році державна субвенція на освіту склала 176 мільйонів гривень. Аби дофінансувати галузь, з місцевого бюджету було виділено ще 32 мільйони гривень, тобто частка дофінансовання з місцевого бюджету становить 15%.

Після проведених заходів з оптимізації міських шкіл, у 2022 році з місцевого бюджету виділили вже 21 мільйон гривень. У відсотковому співвідношенні це становить 8%.

Що стосується 2023 року, то мережа освіти потребуватиме 268 мільйонів гривень, з яких 226 мільйонів державної субвенції та 42 мільйони з місцевого бюджету, що становить уже 16% дофінансування.

Тож, якщо не вжити необхідних заходів зараз, доведеться знімати фінансування з інших важливих стратегічних програм розвитку громади.

Для кращого розуміння ситуації педагогам Ліцею №1 презентували результати проведеної раніше оптимізації в медичній галузі.

Ми маємо бути об’єднані спільною метою і робити кроки, які дозволять нам відповідати високим критеріям. Кожен має чітко розуміти, що оптимізація мережі — не призведе до знищення нашої освіти, а виведе її на новий, значно вищий рівень. Ми провели успішну реформу в медицині, яка показала свою ефективність. Тепер ми повинні подбати про якісну освіту наших дітей, — зазначив Тарас Кучма.

Перейти до вмісту