У Дрогобичі молитвою та хвилиною мовчання пом’янули жертв війни в Україні

15:00 23 Червня 2022

22 червня в Україні відзначили День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Пом’янути усіх, чиє життя обірвала каральна машина «червоних визволителів» у Дрогобичі традиційно зібралися на території Меморіального комплексу «Тюрма на Стрийській». Віддати шану українцям, які померли через те, що були патріотами рідної землі, зібралися представники влади міста та району, члени громадських організацій, небайдужі дрогобичани.

Захід розпочали панахидою за невинними жертвами воєнного терору. Відтак до присутніх звернувся отець Дмитро Заміщак, який наголосив, що українці нині пишуть нову історію нашої держави та проходять нові кола пекла, виборюючи свою Незалежність.

Ми сьогодні зібралися тут, щоб як віруючі люди засвідчити своєю молитвою щирий спомин за душами наших братів і сестер, які віддали своє життя за волю і незалежність нашої Батьківщини. Понад 80 років тому російські окупанти, які вирішили панувати над народами – пішли війною. Сьогодні історія повторюється.
На сторінках святого письма ми читаємо, що спаситель розповів: «цар цього світу, який підбурює багатьох, брехун і обманщик – люцифер. А я прийшов зробити вас вільними людьми». А вільна людина – це відповідальна, і чим більше свободи, тим більше відповідальності. Тому наші сини і дочки з вірою і любов’ю до своєї землі та Бога сьогодні стоять на сторожі нашої незалежності. І Бог дає їм силу, щоб вони перемагали ворога, – наголосив отець Дмитро Заміщак.

На кривавій сторінці історії, зокрема Меморіального комплексу «Тюрма на Стрийській» акцентувала увагу присутніх Марія Головкевич – депутатка районної ради, керівниця історичного комплексу. Вона розповіла про жахіття московитів, які виконуючи наказ «червоних командирів» спочатку створювали катівні суворого режиму та катівськими методами знищували українців лиш за те, що були патріотами своєї землі. Такі терори пережили і дрогобичани, які потрапили в Тюрму на Стрийській. Тут звірським способом було вбито та закатовано понад 1 200 осіб. Серед них жінки і діти.

Вражали знаряддя вбивств – це молотки, шурупи, важкі металеві предмети, які знаходили в черепах закатованих. А ще вапно, яким заливали живих людей. Усі ці звірства «червона каральна машина» чинила впродовж кілька днів червня, в той момент коли обертів набирала німецько-російська війна, – наголосила Марія Головкевич.

Відтак на території Меморіального комплексу, до хреста, який стоїть на місці, де колись викопали сотні невинно закатованих українців представники влади та громадськості поклали квіти, вінки та лампадки.

Маємо пам’ятати, що робилося тут і не забути кроваву сторінку нашої історії. Коли в смертельному бою зустрічаються добро і зло, зло завжди покорене і знищене. Однак, що живить це зло, що воно знову підіймається і лютує? Його живлять люди, які самі стають на шлях неправди та злих діянь. Ця нечисть сьогодні знову прийшла в нашу державу, спустошує наші міста та села, вбиває українців лиш за те, що ми так вірно любимо свій край. Буча, Ірпінь, Бородянка, Маріуполь, Херсонщина та ряд інших міст – незагоєна рана, яка завжди болітиме. Тому маємо відсікати все, що пов’язане із «рускім міром», бо це тотальне зло, яке віками та століттями несе біль, кроваві ріки сліз та тортур на українські землі. Вічна пам’ять усім полеглим та Слава Героям, які нині мужньо змагаються за нашу волю, – виголосив у промові міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Захід-пам’яті завершили екскурсією в Меморіальний комплекс «Тюрма на Стрийській» та виконанням патріотичних пісень і духовного гімну України «Боже Великий Єдиний» за участі ансамблю скрипалів «Елегія».

Перейти до вмісту