У Дрогобичі молились за захисників: у День Покрови вшанували пам’ять борців за незалежність України

13:39 14 Жовтня 2022

Щорічно 14 жовтня українці вшановують всіх, чия мужність та героїзм заслуговують найвищої пошани – українських воїнів, козаків та упівців. Саме на сьогодні припадає чотири важливі та патріотичні свята – Покрови Пресвятої Богородиці, День заснування українського козацтва, День створення УПА, День захисників і захисниць України. Кожне із них є уособленням духу героїзму наших воїнів та їхньої незламності, боротьби за нашу волю та суверенітет.

З нагоди свята, у Дрогобичі на площі Замкова Гора відбувся молебень за усіх захисників та захисниць України, які своєю мужністю та незламністю щоденно відтісняють ворога та відстоюють нашу волю. Спільну молитву очолили отець Іван Паньків та Михайло Бачинський.

Участь в молебні взяли свідомі дрогобичани, представники громадських організацій, депутатського корпусу, молодіжних рад та представники влади міста.

Як підкреслив у зверненні до присутніх отець Іван Паньків – сьогодні по особливому звертаємось до Богородиці та просимо в неї заступництва за усіх українських воїнів, бо в їхніх руках найцінніше – воля нашої Батьківщини.

Ми святкуємо різного роду Богородичні свята, але нинішнє дуже особливе, яке показує нам особливу любов Пресвятої Богородиці до свого люду, до своїх синів. Ще від Ярослава Мудрого, який освятив Русь Україну та віддав під покров Пресвятої Богородиці усіх, хто прибігає під її заступництво – ми продовжуємо просити в Богородиці миру та захисту. Сьогодні ці прохання звучать по особливому актуально, бо просимо заступництва для наших мужніх воїнів та миру для нашої землі, яку топче окупант, – наголосив отець Іван Паньків.

Опісля спільної молитви, актори Раневицького народного театру «Сурмач» та представники Механіко-технологічного коледжу в історичних одностроях поставили перед присутніми кілька історичних сценок із залученням таких відомих та знаних в історії України діячів як Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Маруся Чурай, Петро Сагайдачний, герої небесної сотні та наші воїни.

Не обійшлось і без козацького куліша –  пшоняної страва, на м’ясній юшці, яку готували козаки під час військових походів, в польових умовах. Куліш варили активне подружжя дрогобицьких волонтерів Олена і Олексій Давлюд. Виручені кошти від смачної страви буде скеровано на закупівлю медичних препаратів від застуди для українських воїнів.

Аналогічно кошти в підтримку в ЗСУ збирали і на «Дрогобицькому крамі», майстри якого розгорнули благочинну ярмарку та продавали вироби ручної роботи.

Захід провів Іван Сех, організатором патріотичного дійства виступило Управління культури та розвитку туризму ДМР.

Перейти до вмісту