У Дрогобичі медиків, військових, меценатів та діячів культури відзначили нагородами з нагоди 30-ї річниці Незалежності!

15:42 23 Серпня 2021

Захід відбувся у переддень свята Незалежності та пройшов у дворику Ратуші. Оскільки Дрогобич – місто багатогранне, його мешканці своїм поступом та щоденною працею змінюють та наповнюють його. З нагоди 30-ї річниці Незалежності влада міста вирішила нагородити почесними відзнаками містян, які спричинилися до становлення Незалежності, а також сьогодні допомагають її утверджувати.

Розділивши на 4 номінації – орден «Незалежна України», відзнака «За благодійність та меценатство», відзнака «За жертовне служіння», відзнака «За заслуги перед містом» дванадцять дрогобичан, серед яких упівці, учасники бойових дій АТО/ООС, медики, митці та меценати отримали із рук міського голови високі нагороди.

Незалежність далася нам важкою ціною. На 30-му році її розквіту і далі мусимо боронити наші терени від чобота окупанта. Але у нас є головне – мудрість, гордість та терпіння. Тому зараз не маємо права втратити ні терпіння, ні сили, ні здати жодного метра нашої землі ворогу, – наголосив у вітальному слові до присутніх Тарас Кучма.

Разом з очільником громади нагороди лауреатам вручала начальниця організаційного відділу Ірина Кушнір. Участь в урочистостях також взяли заступник міського голови Андрій Ковч та секретар міської ради Орест Каракевич.

Святкової атмосфери добавили виступи Квартету Львівського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича та муніципального камерного хору “Легенда”.

Подаємо короткі довідки про лауреатів нагородження:

Номінація – орден «Незалежна Україна», його отримали:

Ігор-Мирон Бучацький, кандидат медичних наук, 1-й заступник голови УХДП (з 10. 1995), голова львівської обласної організації УХДП, Голова Дрогобицького міськрайонного осередку «Меморіал» імені В. Стуса, Референт з правових питань регіонального комітету захисту прав вірних УГКЦ. Мирон Бучацький ініціатор розкопок «Тюрма на Стрийській», відкрив громадськості правду про закатованих жертв НКВС.

Тарас Куликовець, станичний Дрогобицької станиці Братства ОУН-УПА. Був з сім’єю засланий у Сибір, але не втрачав вірив рідний край. З кінця 80-их років минулого століття Тарас Куликовець спричинився до національно-демократичного відродження України, реабілітації Української Греко-Католицької церкви. Він активно бере участь у всіх громадських і політичних заходах.

Микола Зимомря, літературознавець, критик, перекладач, педагог, доктор філологічних наук, професор, академік Академії наук Вищої школи України. Нині – професор кафедри германських мов і перекладознавства Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І.Франка; професор кафедри німецької філології ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Микола Зимомря – автор понад вісімсот опублікованих праць з проблематики порівняльного літературознавства, перекладознавства, культурознавства.

Богдан Башак, працює кореспондентом газети “Франковий край”, у 1990 році 2 квітня брав активну участь в організації і піднятті синьо-жовтого прапора над ратушою міста Дрогобича. У 1989 році разом з групою однодумців, 1 грудня, захопив катедральний храм Св. Трійці, щоб повернути його у лоно УГКЦ. У цей час боровся на Вічах протесту проти СРСР та ідеології злочинної комуністичної імперії зла і ненависті проти України і Українського народу. Учасник трьох майданів.

Йосип Фиштик, відомий поет-пісняр, громадсько-суспільний діяч, Заслужений діяч мистецтв України (2002), кавалер ордену «За заслуги» ІІІ ст. (2017), ордену «Визнання Вітчизни» (2015), віце-президент Дому Європи у Києві, член Комітету з міжнародних премій, головний редактор Дрогобицького регіонального радіомовлення «Франкова земля», член Національної Спілки письменників України, член правління Львівської обласної організації Національної Спілки журналістів України. За результатами рейтингу кращих піснетворців України Й. Фиштик увійшов у першу десятку провідних митців держави. За участю Йосипа Фиштика відбулось близько пів сотні прямих ефірів на каналах Українського радіо, в яких через авторську пісню, вихід чергового книжкового видання на всеукраїнських обширах митець розповідав про своїх земляків, поширював досягнення, якими славився Франковий Дрогобич в різні часи його історії. Цю місію утверджував і як голова та член журі всеукраїнських фестивалів та конкурсів.

Відзнака – «За заслуги перед містом», нею нагородили:

Олег Мулярчук, засновник та керівник ГО «4.5.0.» (Військово-патріотичне виховання молоді), заступник керівника ГО «ВСВ «Дрогобичина»», заступник керівника ГО «Золоті Леви Чорної Сотні» ВП м. Дрогобич. Заступник керівника МГО СК « Антей» (Спортивний клуб). Член Ради Ветеранів при міському голові, брав участь в зоні бойових дій на Сході України, захищав Донецький аеропорт.

Олег Кіндратів, пенсіонер Міністерства оборони України. Учасник бойових дій на Сході України, особа з інвалідністю внаслідок війни, поранення та мінно-вибухову травму отримав 05 вересня 2014 року поблизу н.п. Весела Гора Луганської області. За час проходження служби нагороджений у 2001 році відзнакою МНС України «За відвагу в надзвичайній ситуації» ІІ ступеня та у 2016 році відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції». У липні 2017 року обраний головою громадської організації «Ветеранська спілка воїнів АТО «Дрогобиччина». З лютого 2021 року – член Громадської ради при Дрогобицькому міському голові.

Відзнака «За благодійність та меценатство»:

Юрій Чигрин, із 2007 року працює генеральним директором ТзОВ “Термопласт Плюс”, є одним із її засновників.
Окрім підприємницької роботи, займається громадською та депутацькою діяльністями в сфері освіти та інфраструктури.
Депутат Дрогобицької міської ради — 8 скликання. Є секретарем поснійної депутатської комісії. Є головою ГО”ІТ-місто”, засновником НВК ” Зефір” – один із найбільших розважально-відпочинкових комплексів регіону.
Основні здобутки:
Проведення конкурсу серед шкіл Дрогобицької ОТГ на співфінансування мікропроектів в сфері STEAM-освіти
Розроблені програми та методики викладання селективних курсів (гуртків) для викладання в школах Дрогобицької ОТГ. Для пілотного запуску обрано три дисципліни: FronEnd, UI/UX design та Digital Marketing. Проведено навчання вчителів, безкоштовно, з трьох напрямків, що пропонуються для введення в школах.

Віра Принько, голова Філіалу ЗЛУЧЕНОГО УКРАЇНСЬКОГО АМЕРИКАНСЬКОГО ДОПОМОГОВОГО КОМІТЕТУ в УКРАЇНІ (надалі Філіал ЗУАДКу). Громадська організація зареєстрована 12 липня 1993 року. Знаходиться у м. Києві. В Україні добре відома діяльність ЗЛУЧЕНОГО УКРАЇНСЬКОГО АМЕРИКАНСЬКОГО ДОПОМОГОВОГО КОМІТЕТУ та Філіалу ЗУАДКу. Так, за сприяння державних і громадських установ, здійснюється значна доброчинна діяльність у різних формах для громадян України.
З метою покращення матеріального стану лікувальних закладів згідно проекту «Спадок Сільвії Блейк» 15 лікарень України, які пройшли відповідний конкурс, отримали допомогу різноманітним медичним обладнанням. Одним з таких медичних закладів став Дрогобицький міський пологовий будинок, що і стало початком співпраці ЗУАДКу з ДМПБ. Тоді для потреб пологового будинку було придбано санітарний автомобіль вартістю 14580 дол. США. Загалом для пологового будинку було придбано медичного обладнання на суму більше 50 тис.дол.

Лариса Кий – президент Злученого українського американсткого допомогового комітету.

Відзнака «За жертовне служіння»

Лев Круглій, лікар-пульмонолог, навчався в Дрогобицькій середній школі № 5, яку успішно закінчив і поступив у Львівський державний медичний інститу, який закінчив в 1982 році за спеціальністю «лікувальна справа» та здобув кваліфікацію «лікаря».тІнтернатуру проходив по терапії на базі Миколаївської центральної районної лікарні, де після інтернатури залишився працювати лікарем терапевтом. В 1986 році прийшов працювати в Дрогобицьку центральну районну лікарню на посаду лікаря швидкої допомоги а в 1989 році переведений на посаду лікаря-пульмонолога поліклінічного відділення КНП «Дрогобицька міська поліклініка» ДМР, де працює сьогодні. За час роботи в КНП «Дрогобицька міська поліклініка» заявив про себе, як високо кваліфікований спеціаліст, лікар вищої категорії.

Володимир Сасай, лікар-онкохірург вищої категорії, інтернатуру проходив у Волинській обласній лікарні по спеціальності «Хірургія» з 1980-1981 роки. З 1981- 1984 роки працював за скеруванням лікарем-хірургом у Володимир – Волинській центральній лікарні. 1984-1986 роки навчався в клінічній ординатурі по спеціальності «хірургія» у Львівському державному медичному інституті. В 1987 році прийшов працювати лікарем – онкохірургом в Дрогобицький онкологічний диспансер, на сьогодні дана установа перейменована в КНП «Дрогобицька міська лікарня № 3». За час роботи в даній установі заявив про себе як висококваліфікований спеціаліст, лікар-онкохірург вищої категорії.

Перейти до вмісту