У Дрогобичі крафтовиків зібрали за одним столом: ГО «Кузня здоров’я» презентувала фіточаї та пропонує еко-виробникам об’єднатися задля промоції регіону

9:55 8 Грудня 2022

Дрогобиччина край не тільки відомих постатей, чистого гірського повітря, але й багатих природніх ресурсів. Серед яких – цілющі трави, квіти, лісові ягоди та плоди. Їхні властивості, лікувальні функції та багатий смак не перший рік поспіль вивчають спеціалісти факультету здоров’я людини і природничих наук Дрогобицького державного педагогічного університету. Відтак на факультеті, з ініціативи доцентки кафедри біології та хімії, кандидатки біологічних наук Світлани Волошанської, вирішили популяризувати прикарпатські збори чаїв. Так науковці об’єдналися у громадську організацію «Кузня здоров’я». Таку ідею впродовж кількох років обговорювали на зустрічах з місцевим самоврядуванням, адже промоція крафтової продукції – це один із стратегічних векторів розвитку громади.

Про ідею створення «Кузні здоров’я», асортимент чаїв та плани на перспективу говорили за круглим столом у міській раді Дрогобича. Зустріч ініціювало Управління інвестицій та економічного розвитку ДМР, яке очолює Леся Лазунда. До діалогу запросили крафтовиків Дрогобича та міст сусідів, а також представників релокованого бізнесу, Управління культури та туризму ДМР, КУ «Інститут міста Дрогобича».

Учасників круглого столу привітав міський голова Дрогобича Тарас Кучма, який наголосив, що сьогодні продукція крафтовиків в усьому світі користується неабияким попитом і є тим магнітом, який приваблює туристів та місцевих мешканців. Оскільки саме крафтові вироби – екологічні та допомагають краще розпізнати регіон чи місто, яке представляють.

Наш край багатий на різнотрав’я. Тому маємо використовувати сповна те багатство, яким нас наділила природа. Ми не перший рік обговорювали тему створення та реалізації трав’яних чаїв, які б представляли наше місто. Я особисто куштував чаї, які виготовляють наші науковці і вражений смаком, а про користь для організму можемо говорити ще довше. Більше того, ми пригощали цими чаями не одну закордонну делегацію і наші міжнародні партнери зацікавились цією еко-продукцією. Тому маємо виходити на ринки збуду, маємо презентувати Дрогобич, як місто величних постатей, дрогобицької солі, ковбаси та цілющих трав’яних чаїв, – підкреслив очільник громади Тарас Кучма.

Ознайомила присутніх із статутною діяльністю громадської організації «Кузня здоров’я», наявністю асортименту чаїв та планами подальшого розвитку Світлана Волошанська. За її словами – у лабораторіях факультету здоров’я людини і природничих наук ДДПУ імені І. Франка не перший рік поспіль досліджують цілющі властивості різних прикарпатських трав. Відтак, вирішили об’єднати кращі із них у чайових композиція. Відбирали трави за їхніми властивостями та дією на організм людини.

У нашій лабораторії «Смерічка» ми давно займались збором та дослідженням трав. Відтак створювали чаї, якими пригощали наших гостей. Під час одного з таких чаювань і виникла ідея взятись серйозно за виробництво чаїв у нашому місті та завойовувати ринки збуту. Склад наших чаїв – відбірні трави, все продумано, проаналізовано та з користю для здоров’я та сил людини. Усі наші чаї мають відмінні вітамінні властивості та оздоровчий ефект. А гасло нашої Громадської організації звучить «Підкуй своє здоров’я», – наголосила керівник ГО «Кузня здоров’я», доцент кафедри біології та хімії ДДПУ імені І. Франка Світлана Волошанська.

У ході бесіди відбулось представлення колективу ГО «Кузня здоров’я» – це низка науковців та доцентів педуніверситету, одним словом велика когорта спеціалістів, які відповідають за різні напрямки роботи – збір сировини, її дослідження, маркетинг тощо. Присутнім ж презентували та запропонували продегустувати два різновиди трав’яних чаїв – «Чай кузня здоров’я» та «Дрогобицький різдвяний». Частування відбувалось під слайд презентацію та аналіз складу чаїв, а також властивостей трав, з яких вони виготовлені.

Також у ході обговорення прозвучала думка, щодо створення в Дрогобичі об’єднавчої платформи крафтовиків, де б кожен виробник еко-продукції міг її представити та співпрацювати із іншими. Такою платформою може стати ГО «Кузня здоров’я».

До різдвяних свят, які наближаються, ГО «Кузня здоров’я» має на меті створити подарунковий бокс продукції – туди буде включено чаї, мед та інші крафтові вироби місцевих підприємців.

Підтримаймо своє, бо воно найкраще!

Перейти до вмісту