У Дрогобичі комунальні служби спільно з громадою визначають локації розміщення нових сміттєвих майданчиків

16:24 12 Квітня 2023

Дрогобицька громада крок за кроком реалізовує проект санітарної очистки території. З цією метою комунальні служби оновлюють старі та встановлюють нові сміттєві майданчики, запобігають утворенню стихійних сміттєзвалищ та підвищують культуру поводження з ТПВ серед населення.

Часом під час виконання робіт з облаштування нових сміттєвих майданчиків комунальні служби стикаються зі спротивом мешканців прилеглих будинків. Така ситуація виникла й на вулиці Михайла Грушевського.

За дорученням міського голови, щоб роз’яснити мешканцям ситуацію, ознайомити з планом робіт та вивчити громадську думку, у світлиці Дрогобицької міської ради провели спільне засідання за участю комунальників, комунікаційників та мешканців будинку №51, що на вулиці Грушевського.

Мешканці будинку висловили свої побоювання, що до їхнього сміттєвого майданчику носитимуть побутові відходи з інших будинків. А це може спровокувати його перевантаження та засмічення території. Також було обговорено дотримання санітарних норм, збереження відстаней від сміттєвого майданчика до житлового будинку та питання озеленення прибудинкової території.

Начальник управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій Зеновій Квасній презентував присутнім електронну мапу сміттєвих майданчиків, розроблену ІТ-фахівцями, а директор КП «Служба муніципального управління» Володимир Суда розповів про реалізацію проекту санітарної очистки Дрогобицької громади.

Ще в минулому році ми виготовили схему санітарної очистки Дрогобицької МТГ, яка охоплює всі села громади, почали систематичну роботу з оновлення сміттєвих майданчиків. Нові майданчики, які ми встановлюємо, є закритого типу. В них відходи викидаються окремо, різні машини забирають їх. Це великий крок до того, про що ми всі мріємо – чистого міста та цивілізованого збору та сортування сміття. Тому ми готові спілкуватись з усіма, щоб знаходити порозуміння з мешканцями, – наголосив директор КП «СМУ» Володимир Суда.

Перший майданчик напівзакритого типу встановили на вулиці Володимира Великого, 44. Згодом проект закритого сміттєвого майданчика реалізували на вулиці Самбірській. Цьогоріч – на вулиці Стрийській, 103.

В ході реалізації проекту старі майданчики ліквідовують, натомість встановлюють нові, з дотриманням усіх вимог та санітарних норм. Однак встановити нові сучасні закриті майданчики одночасно всюди – неможливо. За рік комунальні служби можуть обладнати не більше 5-6 таких майданчиків. Відтак роботи проводять поетапно.

В перспективі планують оновити сміттєвий майданчик на вулиці Грушевського №13, 15. Паралельно в планах комунальників було облаштування нового сміттєвого майданчика біля будинку №51 на вулиці Грушевського.

Під час спільного обговорення учасники дискусії дійшли компромісу. На прохання мешканців, КП «СМУ» погодилось тимчасово призупинити роботи.

Їх відновлять одночасно з облаштуванням ще одного майданчика – біля будинків на вулиці Володимира Великого, 26, 28, щоб багатоповерхівки мали окремі сміттєві майданчики.

Окрім цього мешканці зможуть безкоштовно отримати саджанці дерев для озеленення своєї прибудинкової території та допомогу комунальних служб у проведенні толоки.

Як підсумок зустрічі, обидві сторони дійшли згоди, що будь-яка спірна ситуація вирішується шляхом переговорів та компромісу, що є основою партнерства громади та влади.

Перейти до вмісту