У Дрогобичі запрацював навчально-практичний центр для слюсарів та електрогазозварників

22:52 29 Січня 2021

У Дрогобичі відкрили навчально-практичний центр для слюсарів та електрогазозварників. Він зафункціонував на базі Вищого професійного училища №19.Заклад готує кваліфікованих робітників для будівельної і автомобільної галузей, сфери обслуговування, громадського харчування та загальних для всіх галузей економіки.

«Ми свідомі того, що про професійно-технічну освіту треба дбати, адже мусимо створити умови для практичних умінь. За останній рік є хороша тенденція щодо відкриття навчально-практичних центрів, і будемо йти в цьому напрямі далі. На відкриття центрів є закладені ресурси. Місцева влада теж має звертати увагу на такі заклади, хоча б на умовах співфінансування. Це наша спільна відповідальність. До реалізації проекту у Дрогобичі долучилась і держава, і обласний бюджет, і сам заклад», – зазначив під час відкриття центру заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

З метою поліпшення умов підготовки слюсарів та електрогазозварників, адміністрація закладу у травні 2020 року подала заявку в Міністерство освіти для включення училища №19 до переліку закладів, на базі яких планується створення навчально-практичного центру з ремонту колісних транспортних засобів та зварювальних робіт.

Для облаштування такого Центру з державного бюджету було виділено 1 280 000 гривень, більше як півмільйона скерували із обласного бюджету та ще майже 30 тисяч гривень виділили із коштів спецфонду училища.

«Наше училище уже з осені зможе набирати на навчання молодших бакалаврів передвищої освіти. В нас навчається більше тисячі учнів, готуємо фахівців за різними спеціальностями: кухарів, перукарів, операторів програмного забезпечення, агентів з організації туризму, ковалів, газозварників, кравців. А також столярів, плиточників, штукатурів. І, звичайно, ж слюсарів і електрогазозварників.
За рахунок спецфонду ми закупили меблі для гуртожитку, оновили їдальню, покращили інфраструктуру. Наша ціль – якісно навчати учнів, які будуть володіти навичками, що допоможуть їм бути затребуваними на ринку праці», – наголосив директор навчального закладу Володимир Маринкевич.

Навчально-практичний центр складається із майстерень діагностики, технічного обслуговування, із кабінетів спецтехнологій тощо. Для навчання учнів у центрі придбали балансувальний стенд, гідравлічні автопідйомники, зварювальні апарати, компресори, електроінструменти та багато іншого. Окрім того, провели ремонтно-будівельні роботи у приміщеннях майстерень і кабінетів НПЦ.

За словами керівника закладу, обладнання, яке закупили для навчально-практичного центру, професійніше ніж на деяких станціях технічного обслуговування.

На запрошення керівництва ВПУ №19, участь у заході взяв й заступник міського голови Дрогобича Андрій Ковч.

«Теорія без практики (чи навпаки) вартує не багато. Ми добре знаємо, що у сучасних умовах важливо отримати якісні теоретичні знання, але ще важливіше – вміти застосувати їх на практиці! Пишаємось та дуже раді, що у Дрогобичі, у нашому Професійно-технічному училищі №19 відкрито навчально-практичний центр. Тепер наші учні матимуть змогу якісно здобувати практичні навички, опановувати сучасне обладнання та вправлятись у майбутній професії! Погодьтеся, таке обладнання, яке є у нашого училища, має не кожне СТО», – прокоментував Андрій Ковч.

Зазначимо, що заклад систематично займається і благочинністю: ремонтує автівки, які волонтери привозять із зони ООС, скеровує військом смаколики, приготовані руками студентів училища.

За матеріалами ЛОДА та 03244.com.ua
Фото: Андрій Ковч

Перейти до вмісту