У Дрогобичі відкрили Центр українсько-австрійської співпраці

17:27 11 Жовтня 2021

Українсько-австрійській відносини мають особливе значення для міста Дрогобича. Насамперед, як звикли говорити місцеві жителі – «за часів бабці Австрії» Дрогобич набув неабиякого розвитку. Співпраця між австрійською та українською сторонами розвивається й сьогодні. Так на базі Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка функціонує Австрійська бібліотека. У місті систематично відбуваються Дні Австрії. Між місцевим самоврядуванням Дрогобича та містами Австрії налагоджено партнерську співпрацю. Регулярно відбуваються візити делегацій. Ідейником та промоутером цієї співпраці є кандидат філологічних наук, доцент Ярослав Лопушанський.

У неділю, 10 жовтня, у Культурно-освітньому центрі імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття Центру українсько-австрійської співпраці.

Розпочали дійство з перерізання червоної стрічки засновниками і почесними гостями Центру УАС. Почесну місію виконали д-р Ульф Гаусбрандт – директор Австрійського культурного форму у Києві, Тарас Кучма – міський голова Дрогобича, маґ. Андреас Веннінґер – аташе з питань науки та освіти при посольстві Республіки Австрія в Україні, керівник Бюро кооперації Австрійської служби академічних обмінів у Львові та доц. Ярослав Лопушанський – директор центру УАС.

У зразково відновленому приміщенні, облаштовано аудієнц-зал, мистецький салон та церемоніальний зал, у якому вперше було виголошено вітальні промови. Модератором виступив доц. Ярослав Лопушанський. Вітальні промови виголосили Тарас Кучма, маґ. Андреас Веннінґер та почесний консул Республіки Австрія у Львові Маркіян Мальський.

За словами Ярослава Лопушанського облаштувати приміщення вдалося завдяки організаційно-фінансовій підтримці австрійських урядових і дипломатичних інституцій, зокрема Федерального міністерства європейських і закордонних справ, Австрійського культурного форуму у Києві, Австрійського бюро кооперації у Львові, магістрату м. Відень та інших. Також долучилися депутати й керівники комунальних підприємств – Роман Шагала та Олег Майданюк.

Андреас Веннінґер у своєму вітальному слові подякував керівництву Дрогобицької громади та депутатському корпусу за вольове рішення та надання приміщення в оренду для діяльності Центру українсько-австрійської співпраці в історичній частині міста. Також він дав високу оцінку багаторічної активної діяльності Австрійської бібліотеки у Дрогобичі (директор – Ярослав Лопушанський), яка стала добрим фундаментом для розвитку партнерських відносин між Україною та Австрією у нашому регіоні, за активну та багаторічну працю і розвиток партнерських відносин між Україною та Австрією.

Міський голова Тарас Кучма зазначив, що відкриття Центру українсько-австрійської співпраці – це ще одне виконане завдання, яке було обумовлено при відкритті Культурно-освітнього центру імені Івана Франка. Окрім того, що це приміщення гуртуватиме освітян, представників галузі культури воно стане платформою економічного партнерства між Дрогобичем та містами Австрії.

Своєю чергою Маркіян Мальський також запевнив учасників дійства про сприяння розвитку партнерських відносин та залучення інвестицій до Дрогобича.

Освятив приміщення Центру о. Олег Кекош – капелан ДДПУ імені Івана Франка.

Після вітальних промов відбувся прийом почесних гостей Центру докторем Ульфом Гаусбрандтом.

Для гостей також провели огляд приміщень Центру українсько-австрійської співпраці та мандрівної виставки «Ґустав Клімт – основоположник модерну». Під час оглядин приміщення охочі подавали заявки на членство у ГО «Центр українсько-австрійської співпраці».

Фінальним акордом для почесних гостей стала екскурсія австрійським Дрогобичем в історичних і країнознавчих коментарях.

Фото: Марта Мацьків та інформаційний відділ УЦІПК

Перейти до вмісту