У Дрогобичі висадили Алею пам’яті, присвячену загиблим ветеранкам

14:20 18 Жовтня 2021

У парку ім. Степана Бандери висадили Алею пам’яті, присвячену ветеранкам російсько-української війни – жінкам, які пліч-о-пліч з чоловіками, пішли захищати рідну землю.

Акція, організована «Жіночим ветеранським рухом», відбулася 15 жовтня у парку ім. Степана Бандери. Алею пам’яті загиблим жінкам у Дрогобичі висаджували ветеранки з «Правого сектору», ЗСУ, «Айдару» та ОУН.

В рамках акції в парку висадили 20 декоративних дерев в честь 20-ти загиблих Героїнь України.

Регіональна представниця Жіночого руху ветеранок Вероніка Арістова розповіла, що день закладення Алеї співпав із роковинами загибелі посестри ветеранок – Ярослави Никоненко. Вона героїчно померла у снайперському поєдинку в Мар’їнці у 2019 році. Їй присвячена одна з 20-ти яблунь, які тепер ростимуть у Дрогобичі.

Кожне посаджене деревце має меморіальну таблицю з іменем, позивним і роками життя воїнок. Відкриває Алею центральна меморіальна дошка з QR-кодом, за яким можна перейти на онлайн-сторінку з відеороликами про кожну із загиблих.

«Вороги думають, що вбивають нас. Але кожна з цих жінок насправді полягла в українську землю насінням, яке проросте і цвістиме пам’яттю та людською гідністю» – наголосив отець Ігор Цмоканич, який провів поминальну службу.

Ветеранка-аеророзвідниця «Правого сектору» Галина Клемпоуз поділилася спогадами про дівчат. Наприклад, Яна «Відьма» Червона майже ніде не подорожувала і обіцяла, що як тільки закінчить службу, буде багато мандрувати.

«Яні не вдалося втілити свій задум. Ми зараз робимо це для неї в тому числі – висаджуємо дерева в різних куточках держави. Вона загинула за ту Україну, якої навіть не бачила. Але дерева з її іменем розквітнуть весною там, де вона мріяла побувати» – розповідає ветеранка Галина.

Підтримали акцію міський голова Дрогобича, ветеран медичної служби Тарас Кучма та секретар ради, «лучник Майдану» і ветеран війни Орест Каракевич.

«Сила нації – в її готовності себе захищати. Сила української нації – безмежна, бо поряд і нарівні з її Захисниками стоять Захисниці. Які теж, на превеликий жаль, гинуть. Майбутнє нашої нації можливе лише при збереженні пам’яті про героїв і героїнь, які поклали свої життя, захищаючи Україну, та наслідування їх вчинків» – наголосив секретар Дрогобицької міської ради Орест Каракевич.

Долучились до висадки яблуневих саджанців й відомі дрогобичани, серед яких – учасники російсько-української війни та волонтери.

Сприяли висадці алеї фахівці Департаменту міського господарства та КП «Служба муніципального управління».

Алея пам’яті загиблих ветеранок, висаджена в Дрогобичі, стала третьою в західному регіоні та восьмою в Україні.

Партнерська публікація

Перейти до вмісту