У Дрогобицькій громаді триває боротьба з паліями сухої трави: до роботи підключають старост

17:54 15 Вересня 2021

У міській раді відбулась нарада зі старостами округів та громадськими активістами – присвячена питанням екології у Дрогобицькій громаді.

Систематичне спалювання сухої трави, стихійні сміттєзвалища в лісосмугах, забруднення відходами річок – це проблеми, які гостро стоять не лише в Дрогобицькій громаді, а є актуальними для всієї країни.

На важливості цих проблем та необхідності їх вирішення вже не вперше наголосив міський голова Дрогобича Тарас Кучма, видавши відповідне доручення.

В результаті в світлиці міської ради було проведено робочу нараду під керівництвом заступника міського голови Володимира Коцюби. На неї зібрались радники міського голови, старости та активісти Дрогобича та населених пунктів Дрогобицької громади, представники Громадської ради при міському голові, представники лікарні, ДСНС, Департаменту міського господарства, Муніципальної варти. Також в засіданні взяв участь новопризначений голова штабу екологічних інспекторів у Львівській області Ростислав Афанасьєв.

Засідання розпочалось із виступу лікаря-алерголога Дрогобицької міської лікарні, яка розповіла про шкідливий вплив речовин, що виділяються під час спалювання сухої трави, на організм людини.

В біосферу потрапляє маса шкідливих речовин. Вони особливо небезпечні для тих, хто страждає від алергії, має бронхіальні астми. В час масового спалювання сухої трави – ці люди страждають найбільше. А так як усунути алерген неможливо, бо він повсюди в повітрі, в людей загострюються хронічні захворювання і вони змушені вживати ще більше ліків, – зазначила алерголог Алла Валюх.

Як не прикро це визнавати, але суху траву на полях, чи безпосередньо біля будинків люди спалюють практично всюди. Такі ситуації не є рідкістю для міста, у селах – і поготів. Достукатись до свідомості людей, які роками випалюють сухостій – вкрай важко.

Роками по телебаченні, в засобах масової інформації проводять роз’яснювальну роботу, поширюють соціальну рекламу, щоб показати шкоду, яку несе спалювання сухостою і природі, і організму людини, однак люди продовжують це робити.

Головним завданням наради стало обговорення механізмів впливу на існуючу ситуацію. Адже якщо в місті це питання перебуває на більшому контролі, то в селах Дрогобицької громади – ситуація залишається доволі плачевною.

В місті, коли людина має 6 сотих землі, – все як на долоні, а в селі, коли мова йде про гектари – це не так легко. Також ми пробували розвішувати оголошення по селі – їх просто позривали.., – зізналась староста сіл Дережичі, Лішня, Монастир Дережицький та Монастир-Лішнянський Марія Мацюрович.

Через це та через боязнь зіпсувати стосунки з односельчанами, старости не поспішають складати протоколи в своїх округах. Хоч повноваження на це вони мають.

Хотілось би, щоб старости почали більше працювати в межах своїх повноважень. Наразі ніхто зі старост Дрогобицької громади не склав жодного протоколу про спалювання сухої трави в своїх населених пунктах, – наголосив заступник міського голови Володимир Коцюба.

Нагадаємо, що відповідно до закону, – недотримання правил благоустрою та спалення сухостою є порушеннями Адміністративного Кодексу України. Право складати протокол про правопорушення за ст. 152 Адміністративного кодексу України окрім поліції мають представники Муніципальної варти, інспекції з благоустрою та безпосередньо старости.

Наша мета зараз – не просто поговорити, але й почути одне одного. В нас є старости, в нас є громадські активісти, які також повинні долучатись до цієї роботи. Сміття палять у вас на території, ліс возять у вас під вікнами. Не можна чекати, що хтось вирішить ці проблеми за вас. Якщо ви бачите порушення – ви повинні на них реагувати! – наголосила радниця міського голови Світлана Маменька.

В результаті наради було погоджено декілька кроків на шляху до вирішення існуючих проблем. Це:
– продовження інформаційної та роз’яснювальної роботи як у соціальних мережах так і безпосередньо старостами на місцях.
– активізація роботи старост в кожному старостинському окрузі та використання ними в повній мірі своїх повноважень.

Якщо ви один раз складете протокол на односельчанина, сусіда, чи навіть родича і ця людина заплатить штраф – це буде найкращою наукою для інших. Лише такі методи є найбільш дієвими! – переконаний заступник міського голови Роман Москалик.

Також обговорюється можливість формування виїзних комісій, які без попереджень перевірятимуть села Дрогобицької громади на дотримання мешканцями правил благоустрою.

Перейти до вмісту